divendres, de desembre 28, 2007

Xarxa de blocs. Una invitació a la reflexió? a partir d'un post d'en Roc Armenter


En Roc Armenter ha fet un post interessantíssim “Xarxa de blocs”, en el que ha fet una representació gràfica de la seva xarxa de blocaires a l’estil transport metropolità. Aneu-hi immediatament, perquè és brutal, m’ha encantat. I no cal dir que també m’ha agradat veure-hi una estació amb el meu bloc, i li ho agreixo.

Fa temps que hi penso, en aquestes coses de la xarxa de blocs. I hi he estat pensant, sobretot, per si tinc alguna idea que pogués ser útil per als admirats companys de la Xarxa de Blocs Sobiranistes, perquè, en la mesura que sigui possible, i a la vista de les propostes de futur que plantegen (en un post de l'amic Octavi Fornés), el dibuix d’aquesta xarxa anés més enllà de l’actual estat “d’inventari” de les publicacions de blocs sindicats.

M’hi ha fet pensar també això dels blocs solidaris, on alguns de nosaltres hem anat posant els nostres 7 blocs preferents. També hi penso quan em fixo en els enllaços que tots els blocaires fiquem en els nostres blocs. O en els comentaris: qui comenta a qui? També arran del que crec que era en Joan Arnera que alguna vegada havia parlat de la nostra “bombolla”, en referència als debats que s’originen a la xarxa, blocaires, etc. I també a partir d’algunes formulacions teòriques com les que fan a Reset, que assenyalen la xarxa com l’espai on s’està definint el que anomenen “nou sobiranisme”. A banda, és clar, dels alineaments tan interessants que es produeixen amb determinats debats, que s’escampen per la xarxa com una taca d’oli de la que ens és impossible definir els límits.

Hi penso perquè m’agradaria conèixer el volum real d’aquesta “bombolla catosfèrica sobiranista”. I el seu comportament.

Aquest post és, per tant, un reconeixement al Roc, per la seva iniciativa, i una invitació oberta a la reflexió, a veure si hi ha algú que pugui recollir les idees i tingui recursos i coneixement per posar-s’hi. Penso, fonamentalment, en algun grup de recerca universitari, o en la possibilitat que els companys de la XBS, si es constitueixen en associació, puguin obtenir recursos per a finançar un estudi d’aquestes característiques.

Un precedent. Parlo de memòria, i sense excessiu coneixement, perquè en el seu moment no m’hi vaig fixar massa. Em remonto als fets de l’11 de març del 2004 i dies posteriors quan una xarxa, en principi espontània, va implicar una enorme capacitat de mobilització d’informació i de persones, sense precedents, que va col·lapsar els enormes recursos dels aparells de l’estat per a controlar la informació. Hi havia hagut, potser, un altre precedent, amb les mobilitzacions i convocatòries de “cassolades” del No a la guerra. Però pel que recordo l’estat d’excitació provocat pel xoc de la informació oficial amb la informació “no formal” de la xarxa d’internet i altres mitjans… va esclatar en un no acabar de SMS que rebíem i enviàvem.

Hi va haver algú que ho va estudiar. No recordo qui va ser. Seria la primera feina a fer. Va estudiar les rutes de la informació a través d’una xarxa informal, com eren els SMS, fins a poder establir elements epicèntrics des d’on s’escampava a una velocitat formidable, a través d’elements nodals d’aquesta xarxa informal, que es va teixir del no res. Fins i tot si acceptem com a hipòtesi que els elements epicèntrics eren “organitzats”, l’extensió formidable d’aquesta xarxa va ser espontània, no hi ha cap partit ni organització que ho pugui planificar i que aconsegueixi aquests resultats.

Aquest estudi, del que recordo alguna explicació –no crec que la memòria m’estigui traïnt- té alguns elements aprofitables per al que proposo.

Una qüestió prèvia: no estic plantejant en cap cas un estudi de la xarxa blocaire en general. Crec que seria inútil i inabastable. M’interessa únicament el possible estudi de la xarxa de blocs sobiranistes, dels blocs que ens definim com a sobiranistes. Com és? Com actua? Quin és el seu comportament i la seva alineació? ¿Existeix realment una xarxa –que vol dir que tots els seus integrants estarien conectats a altres membres per un o més nusos-? I moltes altres preguntes que ens podem plantejar.

El punt de partida està clar, i és molt valuós: la llista de blocaires de la XBS. Caldria animar els blocaires sobiranistes que encara no s’hi hagin registrat a què ho fessin.

És la XBS una bombolla en si mateixa? O són moltes bombolles? Quin és el trànsit de la informació entre els blocs d’aquesta xarxa? I com es construeix? Qui exerceix realment un lideratge “nodal” en aquesta xarxa? I com es teixeix? Amb uns “pols” nodals molt definits i desenes de petites conexions? Amb molts centres de diferent volum –blocs conectats-?

Si els links que tots recollim als nostres blocs fossin realment “favorits”, en el sentit que realment es corresponguessin amb els blocs que habitualment visitem, aquesta informació permetria generar un primer dibuix. Però em sembla que a molts blocs la llista no és de “favorits” o blocs que es visiten habitualment i amb regularitat, sinó un “llistat”, quasi a benefici d’inventari. Malgrat això, em sembla una manera possible d’entrar-hi i que permetria generar un primer mapa.

Els mems estan més depurats, però tenen el problema que no tothom els fa. El dibuix de la xarxa seria incomplet, perquè no tothom hi participaria, i perquè els qui hi participessin possiblement no poguessin reflectir tots els seus moviments.

I potser en aquest primer nivell ja podríem saber si podem parlar d’una xarxa o de vàries, o fins i tot d’establir la impossibilitat d’un únic mapa, i treballar, per tant, amb varis mapes, que podrien estar conectats entre si per elements nodals perifèrics.

La circulació de la informació, més enllà de les conexions “orgàniques” entre blocs és un element encara més interessant, tot i que evidentment està predeterminat pel primer (no circula la informació sense conexió “orgànica”, sense estar enllaçat a algun membre de la xarxa). Analitzar aquest aspecte requeriria un altre tipus de metodologia d’estudi. Un cop més, la XBS ens proporciona (si aconsegueixen fiabilitzar l’actualització dels blocs) una base excel·lent per a un estudi d’aquestes característiques, enfocat cap als continguts i els generadors d’opinions, debats, etc. Analitzant en un segment temporal els continguts dels blocs podríem tenir respostes a algunes preguntes, classificant-los.

Els blocs que ens definim com a sobiranistes escrivim, tanmateix, al voltant de moltes coses diferents: Quines? Com les podem classificar i quin pes tenen? Segurament les qüestions de política general predominarien, però quins altres interessos podríem trobar-hi? Culturals? Mediambientals? Cívics? I pel que fa al seu àmbit, nacionals? Internacionals? Comarcals? Locals? I encara una altra pregunta: com s’introdueixen els temes a la Xarxa? Per inputs externs o interns? Entenc per extern, p.ex. la notícia que es pot generar un dia I que tots entrem a comentar, I per interns, els que es generen a partir d’un post o un debat generat a la mateixa xarxa.

Una aproximació que permetés una primera classificació de la xarxa “orgànica” i de continguts permetria entrar en noves anàlisis. Una primera qüestió que m’agradaria conèixer és la incidència i repercussió dels blocs “de partit o de militants”. Quin pes real tenen a la xarxa? Són endogàmics –és a dir, consultats i retroalimentats exclusivament pels ja convençuts, pels propis-, allò que algun dia vaig dir dels “blocs de consigna”? Quina és la part més lliure de la catosfera sobiranista? I quina és la seva incidència real? Això permetria valorar molt millor el pes efectiu de les diferents posicions ideològiques, dels partits, dels no partits, etc. a la xarxa, molt millor que amb aquests estudis de relació de blocaires sense cap mena de control sobre la seva actualització, ja que molts són purament propagandístics, posats en marxa amb motiu de campanyes.

També seria interessant, a partir d’això, estudiar la correspondència amb el nombre de visites de cada bloc, però aquí tornaríem a tenir el problema de la no generalització de les eines de mesura, dels comptadors. Però potser, si ja hem fet mapes previs, es podria pensar en algun tipus d’enquesta. Interessant, oi?

Bé, ja veieu que aquest post només és un seguit d’interrogants i algunes possibles idees per intentar poder dibuixar i valorar aquest fenomen de la catosfera sobiranista, que crec ha tingut una autèntica explosió al llarg del 2007. Tornem a la pregunta inicial, una bombolla? Moltes bombolles? De quin volum? I… realment conectades o són móns paral·lels i inconnexos?

En Roc Armenter ha fet un primer pas, i brillant. Li he comentat, tanmateix, que no sé com hauria d’organitzar les meves línies, que en el seu cas es corresponen amb diferents interessos, i amb blocs que li serveixen de “nodes”, ja que p.ex. pel que fa a mi, l’interès per visitar diferents blocs és bàsicament les qüestions de política, i a més a més, des d’una determinada òptica. Amb la seva classificació em sembla que la meva xarxa tindria una única línia. Haig de pensar, per tant, alternatives…

PS: abans de penjar el meu post, he vist que en Roc ja havia respost el meu comentari. Com que la resposta també em sembla interessantíssima, la transcric tal qual.
"Home segur que hi ha “linies” tematiques en el que llegeixes. Una possibilitat serien afiliacions politiques (les conexions serien interessants) tot i que tambe es pot fer servir el pla per orientar els blogs en aquest sentit (necessitariem una rosa de vents).
Una altre possibilitat es fer les linies per professions. hi ha comentaristes, periodistes, militants, politics professionals…
Sobre una representacio grafica de la xarxa, he de dir que els humans no som gaire bons per mirar a grafiques de xarxes gaire complicades. Llegia en algun lloc (no recordo on) sobre els algoritmes que es fan servir a la policia per detectar xarxes de crim: la feina de l’ordinador no es reproduir la xarxa sino simplificar-la fins al punt on un huma pot veure-hi quelcom."
PS 2: potser sí que una bona manera de començar fora que tots ens féssim la nostra pròpia representació o mapa…

10 comentaris:

Enric I. Canela ha dit...

Elies,
Molt bé. Gràcies a tu he conegut aquest mapa del Roc. La teva reflexió al voltant d'això és francament interessant. Un bon estudi de xarxes socials el fa Josep A. Rodríguez:
http://www.ub.es/epp/redes/redes.htm
És professional del tema, no dels blocs.
Respecte a les teves reflexions, penso que en aquest moment els blocs són força endogèmics i els llegim els convençuts. Malauradament encara no tenim prou incidència política, tot i que en algun cas ens llegeix gent no blocaire interessada en algun tema.
Hi ha diferents camins a seguir per lligar tot això, tots complexos i només treballables des de l'hiperespai. Massa complicat, com diu el mateix Roc.
No crec que estiguem lligats per partits sinó més aviat per idees i interessos comuns. A mi dels blocs de CDC m'interessa poca cosa, alguns esclar, però trobo més blocs interessants del món proper a ERC. En l'àmbit polític.
Amb tot crec que ara hi ha un munt de blocs de contingut molt pobre, impossible de seguir-los, cosa que fa que alhora que fa créixer la xarxa, important, l'afebleix perquè és difícil arribar-hi. Jo, per exemple, em perdo moltes coses valuoses per manca de temps.
És també per això, com fas tu, que quan trobo coses d'interès les comento per ajudar.
Estic convençut que passarà alguna cosa que permetrà facilitar tot això. XBS és un intent que millorarà. Estic segur que l'Octavi hi pensa contínuament. Jo, malauradament, en sé poc.

Elies ha dit...

Gràcies, Enric. Consultaré el link que proposes.

No, evidentment que molts no estem "lligats a cap partit". Això és el que més m'interessa!!! No m'interessen gens els blocs "de consigna", que repeteixen els arguments oficials.

I l'únic que plantejo amb la reflexió és que seria molt interessant poder tenir una fotografia d'aquesta xarxa. Res més. Perquè em sembla, ja avui, una realitat molt interessant. Tant de bo tingués temps i recursos -i coneixement- per poder-m'hi ficar!!

Tard o d'hora ho farà algú.

Enric I. Canela ha dit...

Elies,
Estic d'acord. Els blocs "oficials" no els llegeixo. Hi ha un munt que fan la pilota al cap. Em fan fàstic.
El que a mi m'interessa, més que la fotografia de la xarxa, que també, és la fotografia del lector, és saber la capacitat d'influència política d ela xarxa desorganitzada.
Un dia mig en broma deia que ens presentéssim a les eleccions els d'XBS o similar. On som realment?

Anònim ha dit...

Moltes gracies per seguir amb el tema al teu blog.

Pel que dius em sembla que tens al cap un estudi sistematic, objectiu de la xarxa -- el que s'hauria de fer a cop d'analisi de dades. Per tal de produir quelcom que es pugui fer servir hauriem de trobar una representacio -- segurament, en termes de distancies. Un exemple son els algoritmes darrere llocs com last.fm, que lliguen tendencies musicals tot registrant el que cada usuari escolta.

Sincerament, jo prefereixo representacions subjectives, en part pel que l'Enric ha dit. Hi ha una gran heterogeneitat, en blogs i "trajectes," i jo tinc un temps limitat... vull fer-lo servir el millor possible (s'enten, llegint bons blogs). Si, es clar, hi ha el perill d'endogamia...

Joan Arnera ha dit...

Tot això ho trobo molt interessant, també. Caldria estudiar, sobretot, la incidència de la xarxa catosfèrica fora d'aquesta -nostra- bombolla, que em sembla que ho és tant físicament (vaja, virtualment) com ideològicament.
I també em sembla que l'estudi no hauria de ser només un estudi, sinó que hauria de proposar elements de millora, de generalització del debat i l'intercanvi, de relació amb els suports tradicional, etc.
Molta feina per per, tanmateix...
Salut

Vida quotidiana ha dit...

Fa un temps em vaig estar plantejant com poder tenir aquesta xarxa, perquè seria una eina molt útil. Per una banda permetria conèixer nous blocs. Per exemple, si jo llegeixo el bloc B, i el blocaire que l'escriu llegeix el bloc C, molt probablement m'interessi el que el blocaire C digui. A més, permetria quantificar el grau d'endogàmia dels blocs. Si el meu bloc només el visiten els meus amics i jo només visito als meus amics té un interès molt relatiu. Però si un percentatge important de visites venen de gent a la que jo no conec... llavors la cosa canvia.

El problema és com fer-ho. Una possibilitat és fer un mem de manera coordinada demanant la llista de blocs que realment segueixes. Una altra, analitzar els comentaris (un comentarista sol llegir-te, ni que sigui puntualment). I també combinacions de les dues anteriors. Potser és una cosa que es podria plantejar durant les jornades de la Catosfera.

reflexions en català ha dit...

La blogosfera és un món apassionant. Nou, ple d'interrogants, de repercussions tangibles i esperançadores.

Dibuixar una xarxa de blocs és com fer una genealogia. Seria brutal comprovar totes les connexions que s'han creat des de fa uns anys. qui ho hauria dit? I el futur, com serà?

Apassionant.

Enric I. Canela ha dit...

Jo utilitzo el reader de Google i vaig afegint blocs que em semblen interessants. Òbviament llegeixo més els coneguts, els que sé que diran coses interessants, com els que heu comentat aquest post. Amb tot vaig coneixent gent interessants cada dia.

joliu ha dit...

Interessant. Molt interessant. Som com una gran familia amb moltes branques. A veure qui s'hi posa!

Molt bony any a tots.
Per cert, avui comento que demà farà un mes de la mani i els polítics sembla que no han entès res.

Anònim ha dit...

Elies,
Una solució seria una xarxa social sobiranista tipus ning.
Conec un cas del meu sector professional, i en un any te més de 1000 membres (www.turismo20.com).
Hi ha debat super interesants!!!

El nan-o