dijous, de febrer 07, 2008

El cas "AIGUALIT" arriba a La Vanguardia! Article d'en Màrius Serra...

Se’n recordeu, d’aquell post sobre els efectes devastadors de la traducció automàtica que feia anar la Generalita? Sí, efectivament, en aquell post sobre el sr. Joan “Aigualit”, que de fet era en Joan Aguado... director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi.

Tot això arribava després que en Marc, de Reflexions en Català, trobés en un paràgraf d’acords del govern més de 10 faltes d’ortografia (sí, en allò de la identificació electrònica de remugants).

Doncs... sembla que la cosa ha arribat a La Vanguardia! Aquí teniu l’article d’avui dijous d’en Màrius Serra, al seu habitual “runrun”.

He he he, suposo que els “algunos internautes” som nosaltres. Magnífic!

“El pasado 29 de enero la predestinación se cruzó con el ruidoso debate sobre la lengua. Más allá de los rifirrafes habituales entre David Català y Goliat Español, ese día algunos internautas toparon con una noticia sensacional en la sala de prensa del portal gencat. cat. Se trataba del anuncio de un acto oficial. Uno de tantos. Concretamente, la entrega de los premios Catalunya, País de Grans Vins, que se iba a celebrar esa tarde en el Centre Cultural Blanquerna de Madrid, sito en la lírica calle de Alcalá.

La nota era escueta, con un texto de tarjetón estándar. Se daban las coordenadas, la hora del acto y, naturalmente, se mentaba a la autoridad que extendía la invitación. Decía así: "El director general de l´Institut Català de la Vinya i el Vi, Joan Aigualit Masdeu, farà el lliurament dels guardons...". ¿Joan Aigualit? Salté a la versión castellana de la web y se deshizo el entuerto. Se trataba, lógicamente, de Joan Aguado Masdeu, nuestro Joan Aguado. De Aguado a Aigualit debe de mediar un simple programa de traducción automática sin revisión posterior. De lo que, por cierto, se deduce que las noticias del gencat. cat, o como mínimo esta, están redactadas en castellano.

Joan Aigualit demuestra que los programas de traducción automática no deberían sustituir nunca a los traductores. Son simples (y magníficos) recursos que han de facilitarles la tarea y permitirles aumentar el rigor y la calidad.

¿Para cuándo un vocabulario que recoja los gazapos de traducción automática publicados en nuestra prensa, pública y privada? Recuerdo, en tiempos del gobierno Aznar, haber topado con destacados que citaban a un ministro llamado Sorres.”

Els "bombassos" de la blosfera sobiranista rebel cada cop tenen més impacte, he he he. I ara que tenim al Joan Arnera INSPIRADÍSSIM... això promet molt i molt!!!

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Llàstima que el Màrius Serra no t'hagi citat. Diu poc d'ell.

En fi, Elies, tot pegat molt divertit i potser és veritat que ens 'visiten' (per dir alguna cosa) més del que ens sembla.

Doncs més motivació, no?

he, he.

reflexions en català ha dit...

El cas Aigualit.

He, he.

Gràcies per fer-me riure una estona.

Joan Arnera ha dit...

Ei, bona bona, arrasant! Llàstima que no tingui la sensatesa de citar-vos explícitament, el Marius Serra, cosa que per cert hauria de ser obligatòria (el codi deontològic dels periodistes -sí, sí, existeix!- bé ho diu.
Felicitats i endavant les atxes!

Elies ha dit...

Jo ho trobo deliciós. No, en aquest cas no ens visiten. Sé que dos bons amics lectors d'aquest bloc li van fer arribar la notícia i el link.

L'important és la dimensió de la cosa. I el riure, sí el riure, perquè m'ho estic passant de conya amb aquest temazo.

Aigualit... ja ja ja

Anònim ha dit...

Elies,

Me n'alegro. I m'imagino que t'ho estaràs passant de conya, amb motiu.

Certament, en pocs dies La Vanguardia i su Pais "beuen" de les teves columnes i de les del Joan A.

Ara, a qui li toca? el Mundo, el Periodico?....

I ara que ens volen ensarronar en que ens falta aigua quan en sobra per Cambrils....

Després del 9-M, ara ho tenen el 2000% supercontrol.lat, a TV-3...

Bona nit

Andreu

joliu ha dit...

Suposo que heu estat al cas de la polèmica entre l'Enric Vila i Ciutadanos.
L'Enric va escriure un article d'aquells carregat de raó, sobre els català i les camareres, però amb massa pebre. L'home acabava dient que se'n tornin al seus països de merda.
Era una veritable llàstima acabar tant malament un article que tots hauriem firmat fins al penúltim paràgraf.

Doncs bé, vaig escriure un comentari al seu bloc amb la meva opinió i a les poques hores vaig poder comprovar que tenia una entrada al meu bloc desde Grupo Prisa, Madrid des del link del meu comentari! Que de 'Prisa' vaig pensar. Collons, ens espien, al País tenen rates rastrejadores de 'perros separatistas' que els permentin publicar algún escàndol tret de context.

reflexions en català ha dit...

Que fort, Joliu! A l'Arnera també el segueixen.

Que divertit!!!!

Anònim ha dit...

Elies, Joan A., Joliu i altri:

Caram, caram, això s'anima, abans d'hora.

Sempre aprendran alguna cosa, a cal Prisa, i, en tot cas, entendràn el català, ha, ha, ha.

Recordeu que el subdirector de su Pais, l'inclit Tomàs Delclòs ("l'home fort" de Su Pais a Catalunya, (vaig opinar a Can Arnera,quan l'affaire Sole Tura i la seva activitat), es el fundador ,promotor i crec que encara director del suplement setmana Cyberpais,(em sembla que li diuen),especialitzat en noves tecnologies. En deu saber, segur....

Un bloc públic pot ser seguit per qui vulgui, i, per tant, potser això d'espionatge no s'escauria massa, però si curiós l'interès sobrevingut ara.

Tothom té dret a intentar aprendre. I en el teu, i els altres blocs, nomes podran aprendre coses bones i certes. A veure si ho saben aprofitar.

En tot cas, potser per al Carnestoltes de l'any vinent, es podria fer un soparet o una convenció dels blocs inequivocament sobiranistes seguits pels orteguians , juanluistes i delclolistes. Es questió de demanar-lis una subvenció o que sponsoritzen el sopar.

Ho heu aconseguit!

Vol dir que:
a)- no us tenen control.lats.
b)- els preocupa una mica, in crescendo, la mala imatge (gens professionals, sectaris) que es va tenint, de manera ampliada, del seu grup.
c)-El Periodizo Z esta en venda i ells encara hi aspiren i en aquests moments quan menys "petits o grans mulladers" tinguin a Catalunya, millor.
d)- saben que fan sectarisme a dojo, iels hi molesta molt la llibertat d'opinió, i d'informació veraç, que en els vostres blocs doneu.

Si us oferissin publicitat pagada.......no ho rebutjeu. De debó.

Veurem com evoluciona.

Bona nit,

Andreu