dimecres, de juny 06, 2007

Corpus de Sang


Demà és Corpus. La festivitat de Corpus Christi, en que els catòlics enaltim l'Eucaristia, el sagrament que fa present el cos de Crist. És una cel·lebració que arrenca a l'Edat Mitjana i arriba fins als nostres dies amb singular explosió de fe i de colors en molts indrets. Atès que era tradicional exposar el "Cos de Crist" en processó, els carrers es guarnien. A casa nostra encara es conserva la tradició a molts llocs, entre els que destaca Sitges. A Barcelona és un dels dies més bonics per passejar pel centre de la ciutat, ja que a les fonts de nombrosos patis es fa ballar l'ou, "l'ou com balla", un espectacle magnífic, amb tots els patis guarnits de flors i l'ou ballant sobre el raig de la font. Molt recomanable el Claustre de la Catedral i l'Ardiaca.

Tanmateix, per als catalans, demà també commemorem el Corpus de Sang, una data que ha quedat segellada en la nostra memòria a través del nostre himne nacional, Els Segadors. Els fets que s'iniciaren el dia de Corpus de 1640 desencadenaren una revolta popular i nacional, que portà a la proclamació de la República Catalana i a la coneguda com a Guerra dels Segadors. Fou, sens dubte, en llenguatge dels nostres dies, una opció sobiranista: entre el rei i la terra, la lleialtat a la terra.

Les coses, traïcions incloses dels nostres aliats, no acabaren bé. I el tractat dels Pirineus entre França i España posà fi a la nostra resistència i al nostre intent d'emancipació de la corona castellana. I implicà la pèrdua de la Catalunya Nord. El nostre himne nacional recorda aquells fets i la nostra lluita. I encara és més descriptiva la versió antiga,

Catalunya,comtat gran
qui t'ha vist tan rica i plena
Ara el Rei Nostre Senyor
declarada ens té la guerra.

Bon cop de falç!
bon cop de falç
defensors de la terra!
Bon cop de falç! (...)

Demà, Corpus Christi, l'associació Catalunya 1640 recupera la commemoració del Corpus de
Sang, amb un homenatge a Pau Claris i tots els patriotes que donaren la seva vida en defensa de la terra.

Visca la terra, mori el mal govern!