dissabte, d’abril 29, 2006

UEFA: Unió d'Especuladors


La UEFA és una unió d'especuladors miserables que viu a costa dels clubs i dels seguidors que tanta il·lusió posem en totes les competicions, i que vivim els enfrontaments europeus com la màxima cita esportiva i social, any rere any. Competir amb els millors d'Europa no és mèrit d'aquesta organització, sinó dels clubs que hi participem, dels seus seguidors, socis, recursos i estructura esportiva, econòmica, etc. I quan arriba la final els uefos volen ser més importants que els clubs i que els seguidors que donen sentit a la competició, i ens roben les entrades que ens correspondrien, fins al punt de tenir-ne més que cap dels dos clubs que hi arriba!

El FCBarcelona ha organitzat una distribució d'entrades entre els socis molt transparent. Tanmateix transparent no vol dir que sigui justa. Però és un valor ètic propi de la trajectòria d'una Junta Directiva presidida per Joan Laporta que ha tornat a fer del nostre club un model de bona gestió, de respecte pel soci i de virtut.

Perquè a més de transparent fós justa crec que caldria correspondre i reconèixer, d'alguna manera, l'esforç dels socis i de les penyes al llarg de l'any, de les nostres activitats en defensa i suport del nostre club i de la seva catalanitat. Tot i que aquestes activitats i els desplaçaments que fem per donar suport al club són un motiu d'orgull i de satisfacció, també ens resulten una despesa molt important, feina, dies de vacances, etc. I quan arriben fites com la final de París caldria que hi hagués un reconeixement mínim d'aquesta vitalitat social, esportiva i nacional. No s'ha de menystenir cap dret de cap soci, però cal reconèixer d'alguna manera el compromís. Caldria que no tots partíssim de zero, i que hi hagués algun sistema de punts per correspondre l'esforç i suport de socis i penyes al llarg de la temporada. Sé que és complicat i delicat, però caldria pensar alguna cosa al respecte.

Tanmateix el problema gravíssim d'entrades que tenim els seguidors del FCB no ve pel sistema de distribució del club, sinó de la nefasta gestió de la UEFA. És impresentable que hagin venut, fa mesos, 10.000 entrades directament per internet, que ara se'n reservi per al seu ús i gaudi 14.000 més i que destini 10.000 a la Federació francesa.

Tenint en compte que als clubs finalistes només els hi han correspost 21.000 entrades això és una especulació, un abús de poder escandalós, una mafiada i una ofensa gravíssima als clubs i als seus seguidors. Arribar a una final és una festa, però per als clubs i seguidors que han lluitat al llarg de la competició, no per als mamons de la UEFA i els seus negocis, per als que simplement hauria de ser una obligació organitzativa més del seu salari, i que tant els hi fa que siguin uns o uns altres, els qui hi arribin.

Arran de què i amb quin sentit han venut 10.000 entrades directament per internet? No estarien millor en mans dels clubs que arriben a la final, no seria això molt més just? Després s'ompliran la boca i les pàgines web d'amenaces contra la revenda, però amb aquest sistema l'únic que fan és alimentar la revenda global, a escala planetària. Serveixen en safata la compra d'entrades amb interessos purament especulatius. O algú es pensa, en el millor dels casos, que el seguidor d'un club que no ha arribat a la final hi anirà per amor al futbol. Per favor! Futbol és passió per uns colors i per un equip. No és una òpera o un espectacle on és indifirent qui siguin els protagonistes!

Per què 14.000 entrades disponibles, sense venda, directament per als uefos? És una autèntica estafa per als socis dels clubs que hem arribat a la final. Ells s'haurien de comportar com els nostres empleats, organitzar el tinglado és la seva obligació, i no un dret prepotent i insostenible a disposar d'aquesta barbaritat d'entrades.

I per què 10.000 per a la federació francesa? què s'hi juguen? L'estadi organitzador ja rep una recompensa econòmica, i la ciutat que acull l'esdeveniment una munió de visitants que gasten hotels, restaurants, aeroport, transport, bars, etc. No n'hi ha prou amb això? A quin seguidor francès, si no és per a especular, l'interessa una entrada per a un partit on no juga el seu club, mentre nosaltres ens consumim buscant entrades?

És indignant. Per culpa d'aquesta gestió feudal els clubs, que són la base de la competició, han de deixar insatisfetes milers de demandes dels seus socis i seguidors simplement pel capritx i la mafiada dels vividors de la UEFA. Òbviament que s'han de satisfer compromisos institucionals i de patrocinadors, però no amb aquest autèntic espoli, robatori. Al cap i a la fi els clubs i els seus seguidors som l'ànima esportiva i el cos real de la competició, mentre els patrocinadors i institucions només són algú que ja té un retorn en negoci (publicitat, etc.) de la seva aportació mercantil.

Fot fàstic. A veure si es fa realitat la lliga europea de clubs, dirigida pels clubs i al marge dels dictatorials interessos federatius. Amb finals i camps pensats per acollir el màxim nombre de seguidors. I a veure si ens oblidem ja d'una vegada de les lligues respectives i la quantitat de partits xusmosos que ens toca jugar al llarg de l'any. Això ho hem de deixar per a clubs com el RCD Español.

Volem jugar una lliga europea amb els millors equips de cada país. I competir amb la dignitat nacional pròpia del FCB.

A París a per totes!!!