dijous, d’agost 16, 2007

Adéu a Xirinachs


La fidelitat i l'amor es trobaran,
s'abraçaran la justícia i la pau;
la fidelitat germinarà la terra,
i la justícia mirarà des del cel.

El Senyor donarà la pluja,
i la nostra terra donarà el seu fruit.
La justícia anirà al seu davant,
i la pau li seguirà les petjades.
Salm 85

Aquest salm il·lustra el recordatori que han repartit en la Missa funeral per acomiadar en Lluís Ma. Xirinachs a la Basílica de Santa Maria del Mar. Ple a vessar, milers de persones, amb una emoció amb prou feines continguda. La missa, concelebrada per prop d'una vintena de capellans, l'ha oficiada un monjo de la comunitat benedictina de Montserrat, no puc donar el nom perquè no el coneixia. S'ha volgut, amb aquest significatiu gest, remarcar la comunió de l'església amb el seu país, amb el seu poble, que de manera tan clara i desacomplexada va representar Xirinachs. I Montserrat és el símbol per naturalesa d'aquesta comunió entre el poble i els seus pastors, la seva Església.

Milers de persones hem emplenat Santa Maria del Mar, gent molt diversa, que com ja vaticinava, hem format una majoria silenciosa, unida en la pregària, la comunió i el record d'aquesta personalitat amb tantes inquietuds, com s'ha posat de manifest al llarg de la celebració, unides per la seva bondat i fidelitat, compromís, amb Déu, amb el proïsme i amb el seu país, amb el seu poble.

No m'ha agradat la presència dels polítics. Si ho volien ser, que haguessin entrat els últims i haguessin seguit la celebració des de l'últim banc (és un dir, la majoria estàvem drets), amb humilitat, silenci i sense afany de protagonisme. No ho han fet.

M'ha emocionat, tanmateix, la presència, sempre serena, d'en Pep Espar, una altra persona cabdal, un patriota exemplar que des del silenci ha fet una feina joiosa i fecunda pel nostre país i que algun dia caldrà agrair i reconèixer.

Profèticament, el Salm recollit per a l'ocasió al recordatori anunciava "El Senyor donarà la pluja". I l'ha donada. En sortir ha començat a ploure a bots i barrals. La sortida del fèretre, per la basílica cap al Fossar, en mig d'aplaudiments, i cantant Els Segadors ha estat un moment molt emotiu, de fet encara se m'humitegen els ulls al recordar-ho.

No em vull estendre. El president Pujol ha dit aquests dies que Xirinachs era un profeta. El mateix Salm també diu "i la nostra terra donarà el seu fruit".

Que així sigui. Que la nostra terra, fecundada pel martiri dels patriotes, doni aquest fruit de llibertat que tant anhelem.

PS: he tingut ocasió de saludar vells i nous amics al llarg del matí. No sé si impressionats per l'ambient, el sentiment era de commoció. I de dir prou. He parlat amb gent "molt ficada" i he pogut copsar un ambient brutal de desànim i de que cal fer alguna cosa, perquè això (el nostre país, el catalanisme) és un vaixell a la deriva, al punt del naufragi, o del col·lapse, com li volgueu dir. N’hi ha hagut que sorprenentment, i coneixent la meva proximitat a les tesis de Carretero, m’han confessat “Carretero és l’home”. D’altres m’han confirmat plenament el que ja vaig apuntar que les bufetades a Esquerra són majúscules, per qualsevol cosa, i que ara qui més està rebent és l’entorn. Sobre aquest entorn hi podria haver notícies...

6 comentaris:

reflexions en català ha dit...

Que descansi en pau.

No tenim més remei que creure en el Carretero.

Salut

Odalric ha dit...

El país està moralment en fallida, però la gent fa com si res...

Jo no ho entenc.

Anònim ha dit...

Carretero és l'home. Completament d'acord. Té malgeni però posarà ordre a ERC. Un líder ha de tenir mal geni de cara endins i diplomàcia de cara enfora.

Anònim ha dit...

Avui en Joan Arnera recomana aquest article d'en Desfilosofant.

http://desfilo.wordpress.com/2007/08/16/el-malson/

Una hipòtesi flipant. No m'estranya que estiguem desanimats. L'adversari en sap molt més.

Elies ha dit...

La gent com si res... És ben cert... i no. Com si res perquè no sabem què fer. Però com a mínim aquest sentiment d'impotència, tristesa i desil·lusió és cada cop més estès i se'n parla més. Que se'n parli és el primer pas (com a mínim això diuen sempre els psiquiatres a l'hora d'abordar un problema, reconèixer-lo). Aquests dies s'està escrivint bastant sobre això. Crec que és bo.

Carretero és l'home. No en tinc cap dubte. I fins i tot m'agrada que tingui mal geni (tot i que no ho crec, és sever, sec, però no m'atreviria a dir això de mal geni).

La crisi és en el si del catalanisme. En el catalanisme dels partits (CiU i ERC) i en el catalanisme de la gent d'apeu. Crisi important, desorientació. Dues són les causes formals d'aquesta situació, que probablement en covin d'altres de més profundes:
- l'aposta tripartit d'ERC, convertida en crossa sociata assèptica i buïda de continguts i propostes. Perquè en ERC s'havien dipositat les esperances perquè el país fes un pas endavant en termes nacionals, un pas ferm i important. I el país només fa que recular.
- la indefinició de CiU. No ens enganyem, el pacte amb ZP, que potser podria haver portat Mas al poder no arreglava res més que una altra ocupació temporal del poder i de la mà dels sociates. El pacte de l'estatut amb ZP, per més que hi hagi raons polítiques que puc arribar a entendre, li ha costat molt car a CiU, que a banda d'haver tornat a desil·lusionar molta gent i no poder capitalitzar res, li ha representat una humiliació important en no accedir a la Generalitat malgrat haver guanyat.

En continuarem parlant

Anònim ha dit...

LA MODELO.

Por Rafael del Barco Carreras.

Este año es noticia, por fin la desmantelan, o eso dicen. Los vecinos ya no sufrirán su presencia. Mantendrán la estructura central como monumento y recuerdo a su tétrica historia. Pero lo tétrico no es historia, alcanza nuestros días, con el beneplácito ciudadano. ¡Que se lo pregunten a Xirinachs, que se suicidaría de puro asco, y tanto acallado denunciante!. “Asesinos, asesinos…”, gritaban por los 80 desde los balcones a las tres de la madrugada, cuando varios funcionarios apaleaban, después de consumir grandes raciones de alcohol, a los desgraciados engrilletados a las argollas que entonces colgaban de las paredes del semisótano de la QUINTA GALERÍA. El sistema para mantener el orden en aquella pocilga. Hasta NUEVE en una celda de nueve metros, con jergones encima del pestilente retrete. 2.600 presos, donde 1000 ya eran demasiados, con una galería destrozada en los motines de finales de los 70, sin comedores, asquerosas y frías duchas a menudo sin agua, y la comida pura bazofia, suplida por la exterior si se podía pagar. Igual o peor que el “Expreso de medianoche”.
Por desgracia he vivido las varias MODELOS de los últimos veinticinco años, y aun no sé cual es la peor, si la del 80, la de los 90, ya con la Generalitat, o los 2000. Si en una, las torturas, con el argumento de los torturadores de aplicar el único SISTEMA viable para mantener el orden con pocos carceleros (y afirmo que con placer por su parte), o la otra, donde flotan zombis drogados, vigilados por infinidad de funcionarios y “técnicos”, cuyos desastres cuando obtienen la libertad o permisos son más que evidentes. Cabría estudiar si el violador o asesino reincidente, siempre multiplicando su agresividad después de una larga estancia en prisión, añade a su inicial desviación biológica o psíquica un plus de venganza por el trato y “terapia” recibidos.
Si el primer día aun no me había repuesto de la sorpresa de la detención, cuando con mi abogado Pascual Estevill celebramos, la noche anterior, con cena en el Casino, la negativa del juez de instrucción al procesamiento, al segundo tomé conciencia que si el sumario reflejaba la Gran Corrupción de la clase política y financiera de Barcelona, a la que añadiría la judicial, allí cada palmo no solo era corrupto sino inhumano (con zonas muy parecidas a las descritas en los campos de concentración nazis). Ya antes de entrar, primera escena kafkiana, el policía “jefe de estafas”, Justo Aguilera (actual comisario jefe en Jaén), “para despistar a la prensa” nos lleva él SOLO, a Serena (de Automóviles Serena) y a mí, desde los juzgados al “Abrevadero”, excelente restaurante tras el “Teatro Victoria”. Mi última comida en libertad, y con un policía que los años me informarían de la cuerda de Piqué Vidal. La Policía no aplicó con nosotros el habitual “hábilmente interrogado”, que hacía de la Modelo el destino soñado de todo detenido… tenían el guión previamente estructurado. No recuerdo interrogatorios pesados, solo los asquerosos calabozos de Vía Layetana con olor a orines y de difícil distinguir entre la noche y el día. Tres días de pesadilla.
La sexta era la “mejor”, para primerizos, gente no conflictiva, o trabajando en talleres y “destinos”, y tres en una celda GRAN CONCESIÓN, si no fuera porque el compañero de litera bebía no menos de treinta cervezas diarias y se pasaba la noche meando, impidiendo conciliar el necesario sueño. Al tercer o cuarto día descubrí que la única ventaja del lugar era el obligado ajuste al medio olvidando el mundo exterior. Pero no se olvida, duele intensamente. Y premisa sin excepción, no tomar ni “aspirinas”. El “aguanta”, o de lo contrario “revientas”.
Hacia los cuarenta años con tres hijas menores y familia en los negocios (muy lejanos a la millonada denunciada y con problemas jurídicos agravados con la detención), si aquello duraba, el futuro se mostraba muy negro, ¡y duró TRES AÑOS! (de allí al juicio y condenado a los tres años), y con la prensa publicando millones a mansalva, que yo no había visto. Otro recuerdo imborrable, la diputada socialista ANA BALLETBÓ vociferando en el Congreso de los Diputados que los del gran desfalco del último franquismo el CONSORCIO DE LA ZONA FRANCA estaban donde debían, LA CÁRCEL. Yo ni había estado nunca en el Consorcio ni era franquista ni tenía nada que ver con esos DIEZ MIL MILLONES que decían desaparecidos. Y La PRENSA, actor importantísimo en el tétrico drama, publicando que Bruna, el delegado del Estado ya encarcelado meses antes, vivía en prisión como un marajá. Sin embargo leyéndola a diario, entre líneas, completé lo deducido en el sumario, el gran engaño que entre los autores y descubridores “Serra y Maragall” se fraguó beneficiándose de los millones del BANCO GARRIGA NOGUÉS, o sea, Javier de la Rosa. Los cuervos a por su presa. Pero eso ya era el pasado, si pretendía la mínima comodidad, o simplemente huir lo más posible de la más sucia de las miserias y convivencia… ¡habría que pagar!. La expresión del Director Camacho, “a los del Consorcio no se les puede dar DESTINO porque la prensa se me echa encima”, solo se paliaba con las promesas de una libertad con fianza. El segundo y tétrico engaño de mis abogados, el primero, que ni me procesarían. Un primer año entre el patio, Pascual Estevill y Eduardo Soler Fisas. Y los enemigos no estaban en el patio, eran mis abogados. Ni allí ni en ningún lugar encontraría a nadie tan amoral como Pascual Estevill, y por desgracia tardaría en darme cuenta.
Y si el terror suplía a los pocos funcionarios, unos VEINTICINCO por guardia (ahora varios centenares para la mitad de individuos), un refinado sistema de beneficios mantenía el orden y todo el organigrama interno. Los antiguos “cabos de varas” (sin las varas en la ya Democracia), los “kíes” dominando el juego y las DROGAS, y un buen número de “destinos” (prácticamente la cárcel funcionaba con el trabajo de los presos) mantenían el orden en aquella anarquía total. Entre las concesiones, la compra de cervezas al precio de “economato”, catorce pesetas, para revenderse a cincuenta, y si el cupo por persona eran dos diarias, según el “destino” se podían comprar hasta varias cajas con lo que las ganancias o las borracheras eran seguras. Primera premisa, pagar por TODO, desde un “machaca” a la “red” que te permitiría comer con vino o “salir del patio” y alcanzar un buen “destino”. De entrada la prioridad, las chinches, el borracho Juan, las depresiones que me juré no aparecieran, y comer decentemente. El aguante humano es infinito, con un mínimo de voluntad e ingenio.
Desde el primer momento me pareció imposible no caer enfermo, todas las enfermedades infecciosas tenían cabida, y apareció la SIDA, que a mi entender pudo incubarse tan bien allí como en el África donde situaron su nacimiento. Otra incoherencia, culpa de mi obsesión por la ducha diaria, mis pies se llenaron de hongos provocándome la única herida o enfermedad de toda mi vida de adulto, y desde entonces el Panfungol es la solitaria medicina de mi botiquín. Quizá sea un caso especial pero desde las anginas de mis quince años, jamás he acudido a más médico que un dentista. Una suerte añadida, porque la atención médica, era más bien desatención, y en manos de un único y siniestro personaje.
Continuará… ver www.lagrancorrupcion.com