
L’amic blocaire Joan Arnera es feia ressò d’una possibilitat: la ruptura del tripartit després de les eleccions i la convocatòria d’eleccions anticipades. Era un post important, tant que fins i tot El Mundo se n’han fet ressò.
Els rumors de diferents escenaris estaran a l’ordre del dia fins el 9 de març. S’han convertit en una altra arma electoral, a falta de millors arguments o de projectes.
Però avui, per fer aquest post, treballo amb dues dades. Una no és pública, l’altra sí, i és l’enquesta de Tele5.
No us ha estranyat el debat generat al voltant del vot en blanc?
S’hi ha referit el president Pujol, amb un discurs sòlid, de notable gruix polític. I s’hi han referit els líders d’ERC, amb l’habitual barreja de prepotència i frivolitat, amb aquest aire de superioritat amb què s’han acostumat a parlar-nos. Sabeu per què? Doncs bé, pel que m’ha arribat l’opció del vot en blanc ha pres finalment forma electoral i demoscòpica. De manera que de ser certes les infos que m’arriben, d’enquestes no publicades, el vot en blanc ja s’està detectant demoscòpicament, i estaria en la forquilla entre el 5% i el 6%. És una dada insòlita, excepcional, que explica el nerviosisme creixent en les files dels dos partits nacionalistes.
Però n’hi ha una altra, la de l’enquesta de Telecinco. La fitxa tècnica parla de 8.000 enquestes, una xifra molt respectable, potser la més gran de les fetes fins ara, i això l’hi atorga un plus de credibilitat. D’acord a les dades que ofereix, el PSOE estaria fregant la majoria absoluta, amb una forquilla d’entre 170 i 177 diputats (actualment 164). El PP estaria entre els 148 i 152 (ara 148). CiU es quedaria en els actuals 10 diputats. I ERC baixaria fins als 3-4 (respecte els 8 actuals).
Pareu aquí. Reposeu un moment. Assumiu com a possibles aquestes dues dades, la del vot en blanc i la de la projecció de resultats de Telecinco.
A mi m’ha vingut al cap la imatge del final del tercer acte de l’òpera Götterdammerung, de Richard Wagner. Al fons, cremant, el Walhala, simbolitzant un món que desapareix per donar pas a un altre, l’autodestrucció d’uns (falsos) déus per la seva ambició de poder (del també fals poder).
Quins són els (falsos) déus? No en tinc cap dubte: les polítiques de col·laboració amb els grans partits espanyols, les polítiques de peix al cove, les polítiques reformistes, pedagògiques, etc. S’ha acabat. El país diu prou. Fa temps que ho diu, però els que haurien de protagonitzar l’èpica de la transformació de l’escenari polític català cauen, un cop i un altre, en l'adoració als (falsos) déus.
CiU encara purga les seves dues últimes legislatures, especialment l’última, que van significar el col·lapse de la política del peix al cove. Després de 23 anys en què aquestes polítiques havien ofert resultats, el país havia madurat i la situació reclamava a crits un nou escenari. CiU va purgar els seus pactes contra natura amb el PP. Però CiU purga a més, en aquests moments, i això encara fa més mal, perquè és el que més pesa en contra seu en aquests moments, la seva covardia, en lliurar a Duran la responsabilitat exclusiva de l’estratègia a Madrid i de la confecció de la llista. Quina poca sensibilitat, quin poc coratge, per Déu! Perquè no posar de número 2 una personalitat rellevant des del punt de vista sobiranista. Quina vergonya de súplica ministerial. Per a què? M’ho podeu dir? Per a què?
I a l’altra banda, ja va passar que quan tothom pensava que ERC ajudaria el país a sortir del col·lapse, amb aquell discurs directe i desacomplexat… va sucumbir, incomprensiblement, al (fals) déu dels sociates, de l’eix dreta/esquerra, i va lliurar el govern de la Generalitat a la principal força espanyolista de Catalunya. Quin paral·lelisme amb l’encanteri de Götterdammerung! És tan difícil d’explicar el que passa des d’aleshores que cal recórrer a eufemismes sobrenaturals per entendre-ho.
Tanmateix, avui, divendres 29 de febrer, a les portes de l’última setmana abans de les eleccions espanyoles del 9 de març, quan semblava que la defunció nacional de Catalunya quedaria signada, l’horitzó que se’ns representa és de profunda esperança.
Avui, crec que amb més claredat que mai, el crepuscle dels (falsos) déus, consumits en les seves mesquineses, autodestruïts per la seva ambició del (fals) poder se’ns representa com un espectacle grandiós, col·losal, magnífic. La destrucció d’un món que dóna pas a un nou món.
Veig com en Ridao, en Carod, en Puigcercós, s’arrosseguen pel fang, suplicant que els votin per mantenir el seu poder. Reclamant que necessiten poder per assolir els seus fins. Com uns ionquis del poder, allunyats definitivament dels objectius que els van fer grans, que els van donar sentit, que els havien convertit en alguna cosa important. Ara se’ns representen definitivament descavalcats de les seves poltrones, consumits pel foc de la traïció, la supèrbia i l’orgull més mesquí.
Igualment, en Duran, amb veu tremolosa, no se sap si renuncia als ministeris pels quals s’havia humiliat indefinidament, pels quals havia venut la seva ànima al diable. Víctima de la seva adoració als (falsos) déus del poder de Madrid, oblidant el seu principal mandat i compromís, Catalunya… Duran s’arrossega com un ésser grotesc, sense espai, despullat davant els ulls de la seva gent, consumit poc a poc per la seva vanitat.
Repeteixo, quin espectacle tan grandiós. Quina solemnitat, quina música tan èpica s’aixeca des del més profund de la nostra ànima com a poble i consumeix els (falsos) déus i els herois venuts.
Quina paral·lelisme més extraordinari amb Götterdammerung. Brutal, sensacional, exquisit! Avui podem veure, fins al 9 de març, el Walhala dels (falsos) déus consumint-se, cremant-se, víctima la seva ambició pel poder, autodestruïts.
El 10 de març assistirem al naixement d’un nou món. Un món veritable, alliberat de l’adoració als falsos déus de la cobdícia, del poder pel poder, de la renúncia, de la humiliació per entronar enemics al cim del poder català.
Un nou món del catalanisme, amb noms i cognoms i amb projectes concrets, amb l’ambició i l’estratègia que avui reclamava en Cardús des de l’Avui. L’afronto sense por i amb compromís. De què ens serveixen uns diputadets a Madrid per al que nosaltres volem, que és la llibertat. Neix aquí, la llibertat neix aquí, la tenim a les mans. I aquí l’hem de defensar. Si s’ha d’anar a Madrid per estratègia s’hi va. Però l’estratègia no pot ser anar a Madrid, ni a buscar ministeris, ni a lliurar la Generalitat al PSOE i pensar que no passa res. S’ha acabat. Definitivament, s’ha acabat.
A partir del 10 caldrà que gent com en Carretero recuperi el protagonisme i assumeixi un paper vertebrador i regenerador a ERC.
I CDC caldrà que assumeixi el seu paper trascendent per al futur del nostre poble. No hi ha futur sense CDC. Però CDC, i la seva gent, han d’assumir aquesta responsabilitat de manera inequívoca. El projecte de la Casa Gran del Catalanisme és un projecte de país. Hi ha la gent i les idees que aquest país necessita, el mateix Mas, n’Oriol Pujol, en David Madí, en Quico Homs, i un llarg etcètera. Podeu. Poden.
El crepuscle dels (falsos) déus. I l’entronació definitiva d’un projecte nacional, al marge d’Espanya i dels seus representants, siguin PP, siguin PSC-PSOE. Prou!
Corolari:
He descrit un escenari possible, factible i… des del meu punt de vista, desitjable.
Per això he reivindicat el vot en blanc. Però entenc perfectament els arguments d’amics blocaires com en Joliu i en Dessmond per votar CiU. Ni que sigui per higiene democràtica. Per acabar, com sigui, amb el règim tripartit que amenaça de perpetuar-se. Només per això justifico plenament votar CiU.
Però de fet, hi ha un altre perill que també algunes enquestes posen sobre la taula: l’ascens del PP a Catalunya, fins al punt de pugnar amb CiU per la segona plaça. Entenc, per tant, que l’escenari del crepuscle dels (falsos) déus pot ser defensable perfectament per gent que voti CiU. Veure el PP de segona força a Catalunya, darrere dels sociates, podria ser un cop molt dur. I, en contra del que els propagandistes d’ERC diuen, la disputa està a BCN. Si el PP guanya CiU a BCN esdevindrà segona força. Si CiU guanya al PP a BCN, continuarà com a segona força. Són unes dades a les que cal estar atents. Per això he dit que aquest post, que hauria d’haver estat el tercer i últim de la trilogia, igual continua, i esdevé una tetralogia.