diumenge, de juny 29, 2008

Ensopiment… per no dir una altra cosa


Mentre avança aquest matí xafogós de diumenge i abans de cridar el taxi que em porti a l’aeroport, encara tinc temps de fer un post, més que res per escriure alguna cosa, perquè no en tinc massa ganes, aquests dies.

Un bon amic em comentava divendres, mentre sopàvem al Palau de Mar, en mig del parc temàtic de Barcelona, que després de la derrota d’en Carretero i les tesis renovadores al congrés d’ERC, ens hem quedat amb una certa depressió, com aquella que va seguir a la ciutat als Jocs Olímpics i la gent que havia treballat al COOB.

Bé, potser és una exageració, però sí és cert que la victòria de les tesis continuïstes i col·laboracionistes ha estat un cop dur. I ho és perquè som molts els que compartim el diagnòstic que les coses no és que no vagin bé, al nostre país, sinó que van molt malament. La renovació d’ERC que proposava en Carretero i la gent de Reagrupament era una oportunitat claríssima de redreçar la situació, com a mínim d’intentar-ho. Com aquell que està sent arrossegat per la força d’un riu i intenta desesperadament agafar-se a la corda que miraculosament algú li tira des de la vora. I a sobre van els mateixos que s’estan ofegant i enlloc de fer un esforç per agafar-la, encara t’estiren la cama cap al fons del riu.

El nostre futur no depèn d’ERC, però ERC sí que hi tenia molt a dir. Ara ja hi té a dir ben poca cosa.

Mentres tant les aigües cada cop són més fortes i les roques amb les que ensopeguem cada cop fan més mal. Així estem.

Però a més a més hom té la sensació que el nostre país s’ha begut absolutament l’enteniment. Qui hi ha una mena de pandèmia que ha estès una febrada de tonteria que no presagia res de bo.

Aquest cap de setmana les CUP analitzen si es presenten a les properes eleccions del Principat. No hi tinc una opinió clarament formada, en relació a aquest tema. En Josep Sort ho té molt clar. Jo en canvi, matiso que moviments com les CUP, sense referent nacional clar quedaran en testimonialisme local. No habilitaran cap opció estratègica d’ampli espectre. I de vegades cal jugar-se-la.

Hi ha, en relació a les CUP, una cosa que em preocupa bastant més que la decisió d’aquest cap de setmana, i és tot aquest poti poti ideològic de la radicalitat més extrema, absolutament “extraterrestre” en relació al que és la nostra societat. És aquí cap a on ens volen estirar?

Per exemple, aquests joves tan simpàtics de la CAJEI, Maulets i Endavant, que formen part de les CUP,, han fet uns cartells per a reivindicar que “alliberem les nostres sexualitats”. Brutal. I fan una crida abrandada perquè “destruïm l’hetereopatriarcat”. Realment impressionant. Són conceptes que em superen. Quan vaig veure el cartell per primera vegada, abans d’entrar al metro, quasi em passo de parada pensant en l’abast d’aquesta destrucció que proclamen i reivindiquen.

No ho sé, mig adormit com estava m’imaginava que ens fotien a tots i als nostres fills els primers i separats dels pares, en una mena de camps de reeducació polpotians, però en versió “rosa”, dirigits per un exèrcit de Carmens de Mairena i Venenos. Esgarrifós. Destruïm l’heteropartriarcat! Però per a fer què????

Hi ha certes coses que em posen els pèls de punta i contribueixen a aquest ensopiment transitori que pateixo.

Després, està clar, hi ha el tema del futbol. Uf! La d’avui si guanyen els espanyols pot ser sonada. És el triomf del nacionalisme banal, cada cop més nacionalisme –espanyol- i menys banal. Està clar que ho superarem –també espero que els alemanys guanyin- però tot això ens fa mal.

O, també, la purga d’en Bassas. L’havia deixat d’escoltar, o només ho feia intermitentment. Però això no treu que sigui una purga escandalosa, en una estratègia perfectament calculada de liquidació de la “crosta nacionalista”. Una estratègia que sens dubte portarà que algun dels grans comissaris o comissàries dels sociates se’n faci càrrec, als efectes de reconduir el programa de cara a fer més còmode encara per al règim del tripartit, la seva autorenovació, a l’estil cubà, de perpetuació en el poder. És clar que amb els brillants comissaris que tenen el més probable és que Catalunya Radio acabi com la COM, que no l’escolten ni els mateixos de la secta. I llavors s’hauria aconseguit l’altre efecte volgut de nacionalització espanyola, atorgant a la SER el lideratge radiofònic en aquesta “laboriosa región española”.

Bé. Aquest és el panorama que deixo uns quants dies enrere. Amb en Puigcercós fent de catifa d’ós al Polònia, amb els braços estirats i la boca oberta perquè en Montilla hi pugui repenjar els peus. Amb un país sumit en la desorientació i que abraça les causes més alienígenes que ens poguem imaginar. I que fa veure que sura, mentre el corrent se'ns emporta riu avall sense que ningú sembli adonar-se’n… del que ens espera.

divendres, de juny 27, 2008

Contra la microtesticularitat


Ja ho he dit algun cop. Mossèn Ballarín em va explicar una vegada la teoria de l'actual "microtesticularitat catalana". I hi estic molt d'acord. Malgrat que jo em consideri, mal m'està el dir-ho, dins de la "macrotesticularitat catalana". Per dir-ho ras i curt, el fet d'haver estat sempre un poble coratjós i bèl·lic va provocar una sagnia demogràfica dels valents, que anaven a la guerra. I només se'n deslliuraven els covards, els cagats, els impedits. I aquests, morts els valents al front, són els que procreaven. I això, amb el pas dels segles, ha configurat la nostra actual microtesticularitat. Jo me'n lliuro, suposo, pel fet de ser xarneguet. Aquesta sang no catalana d'origen que corre per les meves venes suposo que és el que em fa, d'acord a aquesta doctrina, una excepció racial, si se'm permet l'expressió. És obvi que és una exageració, perquè tinc molts amics catalans generacionalment "catalans" que els tenen tan ben posats com jo. Però alguna cosa del cert hi ha, no ho dubto...

Bé, el cas és que avui se'ns han follat un altre cop, aquesta vegada a la cara dels russos. Hi havíem dipositat esperances. I hem estat decebuts. Finalitzat el partit, el cert és que el barri ha estat tranquil i silenciós. I això m'ha enorgullit. Com si no hagués passat res. Magnífic. Hem baixat a fer unes birres pel barri, a veure si hi havia cap incaut que topava amb nosaltres, però ni tan sols hem tingut ocasió de desfogar-nos. I mira que avui em venia de gust repartir algunes cleques.

En fi. Haurem d'esperar diumenge, que els alemnays posin les coses al seu lloc. Jo no hi seré. Justament estaré per les espanyes, per motius de feina. Em demanen alguns amics que no faci cap post. Supersticiosos. Però no el faré. No és just demanar el que no es pot celebrar. Miro els "maciàs" aquí, al passadís, disposats a ser llençats a major glòria de Catalunya. Però hauran d'esperar. O no, igual els consumeixo per la revetlla de Sant Pere.

Penso en tots aquests caragirades "catalans" que juguen amb Espanya. Penso que estaria bé que no poguessin sortir al carrer, i la gent els escopís al seu pas, als seus pobles, als seus barris. No he estat mai partidari dels heroïsmes individuals, però aquests en fan un gra massa. Vull dir que no podem demanar a persones concretes un heroïsme per sobre del que està disposat a assumir la seva gent. I realment em pregunto quin és l'heroïsme que en general els catalans i la nostra microtesticularitat estem disposats a assumir.

Tal vegada sigui aquest enèssim acte de pastisseria catalana d'ahir, convocats per Òmnium. Junts, demanaven. Però la pregunta era, junts? de què i per a què? Som patètics, realment som patètics. Tota aquesta pastisseria de la unitat, dels "sectors", de la "unitat interna"... cal? No seria molt més interessant denunciar els caragirades? No seria molt més interessant i productiu escupir a la cara dels traïdors, d'aquests carods o puigcercossos que, pel que sembla -jo evidentment no hi era- acudien a fer-se la foto mentre continuaven la seva fellatio indecent als sociates, al tio montilla?

Aquest país nostre ha perdut el rumb. I només el redreçarem amb un cop de timó espectacular, dur, contundent. Un cop de timó polític que deixi la iugular d'aquesta xusma traïdora pressionada per la punta de la nostra tradicional navalla solsonenca "pallarès". Fins aleshores, pastisseria edulcorada, falsa, putrefacta.

Senyors, senyores. S'ha acabat el bròquil. Cridem, des d'allò més fons de la nostra història i tradició, Visca la terra, mori el mal govern!!!

dimarts, de juny 24, 2008

KALINKA!!!!!


Uep! Tovarich! T’he dit mai com he vibrat al ritme del Kalinka? T’he dit mai com m’agrada el vodka? T’he dit mai com penso ballar fins embogir si ens feu el fotut favor d’eliminar els espanyols?? T'he dit mai que malgrat tot recordo brutalment aquells concerts de Banda Bassoti, quan encara no els coneixia gaire gent, a la malaguanyada sala Garatge?


T’he dit que m’he fotogrofiat sota l’estel vermell de Sebastopol? Que sóc dels pocs que tinc la gloriosa bandera rusa, eslava, sèrbia... a la meva habitació? Que us entenc, collons, que us entenc! I que malgrat que per a mi, com a catòlic, Cròacia és el primer, després veniu vosaltres en les meves simpaties???

T’he dit que sóc un autèntic caragirada si del que es tracta és que el vostre vell i coratjós poble aconsegueixi l’eliminació dels putos espanyols? Puc cantar i ballar fins tornar-me boig. Però feu-me feliç! Acabeu amb els espanyols. Us prometo cel·lebrar-ho a la manera eslava!!! T'he dit que, malgrat tot, la lluita fa estranys companys de viatge? I que malgrat tot, també, els "maciàs" em cremen al puny per llençar-los a l'aire i cel·lebrar, un cop més, que els nostres enemics s'ensorren?

Nasdarovia!!!
Kalinka, kalinka, kalinka moya!
V sadu yagoda malinka, malinka moya!
Hej! Kalinka, kalinka, kalinka moya!
V sadu yagoda malinka, malinka moya!
Hej! Kalinka, kalinka, kalinka moya!
V sadu yagoda malinka, malinka moya!
Hej! Kalinka, kalinka, kalinka moya!
V sadu yagoda malinka, malinka moya!
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaah!
Pod sosnuyu, pod zelenoyu
Spat' polozhite vy menya,
Aaaaaaaaaj!
Aj lyuli, lyuli, aj, lyuli, lyuli,
Spat' polozhite vy menya
Kalinka, kalinka, kalinka moya!
V sadu yagoda malinka, malinka moya!
Hej! Kalinka, kalinka, kalinka moya!
V sadu yagoda malinka, malinka moya!
Hej! Kalinka, kalinka, kalinka moya!
V sadu yagoda malinka, malinka moya!
Hej! Kalinka, kalinka, kalinka moya!
V sadu yagoda malinka, malinka moya!
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah!
Krasavica, duscha-devica,
Pozholej zhe ty menya,
Aj, lyuli, lyuli, lyuli, lyuli,
Pozholej zhe ty menya!
Kalinka, kalinka, kalinochka kalinochka moya!
V sadu yagoda malinka, malinochka moya!
Hej Kalinka, kalinka, kalinka moya!
V sadu yagoda malinka, malinka moya!
Hej! Kalinka, kalinka, kalinka moya!
V sadu yagoda malinka, malinka moya!
Hej! Kalinka, kalinka, kalinka moya!
V sadu yagoda malinka, malinka moya!
Hej! Kalinka, kalinka, kalinka moya!
V sadu yagoda malinka, malinka moya!
HEJ!

dissabte, de juny 21, 2008

DA NOI AZZURRI!!


Uf! Ara arribo del Sonar, del concert dels Madness. Espectacular, pura bogeria. Com he disfrutat!!! Ara bé, després no ens hi hem pogut quedar ni un quartet d’hora per acabar l’última birra. Uf, quin agòbio de gentada amunt i avall i música tralla. Ens fem grans, he he he, però encara he tingut la sort de poder disfrutar d’aquest concert dels Madness, primer a Barcelona. Allà ens hem trobat amb força gent, i en canvi no amb alguns que havíem quedat (sorry, Eric). Coses que passen.

He guanyat l’aposta, han començat amb One step beyond! Han seguit amb alguns clàssics, han tingut el moment “vall” amb alguns temes suposo que més recents, i després, en el tram final han fotut una canya mítica, àmpliament celebrada pel personal, amb temes com Our House, que ha estat llargament corejat, o Must be love.

La queixa: que realment ha durat una hora i 10 minuts. Escàs, per a les ganes de Madness que tenia el personal. Crec que l’organització ha estat poc afortunada no veient que moltíssima gent, una passada de gent ens hi havíem acostat, pagant una entrada caríssima, per veure els Madness. En fi. Ara ja podem dir que també han estat a BCN.

L’anècdota: veure en Bargalló (no el Manel des de l’exili, sinó qui fou conseller en cap de la generalitat) per allà, enmig la penya, amb el seu gintonic –suposo-.

Apa, un record per a tota la gent de l’escena skatalitika de BCN, els Hammers i tots els altres que ens hi hem trobat.

Bé, però el realment important, un cop gaudit el concert de Madness, és preparar-nos per cel·lebrar abastament l’eliminació de la “gloriosa”, dels espanyols, aquest diumenge, davant d’Itàlia.

Per preparar-vos, us recomano escoltar unes quantes vegades l’Azzurro, del gran Adriano Celentano. Aquí us deixo la lletra, perquè el poble català la pugui corejar i cantar diumenge a la nit, celebrant l’eliminació dels espanyols. Confio plenament que els italians no ens fallin. Per si un cas, també linko el video que van gravar els jugadors de l'azzurra amb aquesta mítica cançó convertida en himne. Aquest cap de setmana serem més italians que mai, jo fins i tot portaré el coll del polo aixecat...

És clar que potser el pitjor lloc del món per a un català per seguir aquest partit sigui Formentera, perquè la invasió d’italians de cada estiu no desperta allò que se’n diu una fraternitat a prova de bombes. Però, tanmateix, també aquest dia els amics de Formentera se sentiran un azzurro més. Un record entrenyable per a en Ròdia, de l’Illa dels déus morts, i la resta d’amics de l’illa. Guanyarem!

Per tant, ja ho sabeu: apreneu-vos l’Azzurro, feu que se us fiqui al cervell, canteu-la, tataregeu-la fins diumenge, i diumenge a la nit convertim-la en un himne amb el que celebrar l’eliminació dels espanyols. Al ritme, evidentment, dels coets més potents que pogueu pillar en les botigues de petards. Jo ja en tinc un bon arsenal.

Cerco l'estate tutto l'anno
e all'improvviso eccola qua.
Lei è partita per le spiagge
e sono solo quassù in città,
sento fischiare sopra i tetti
un aeroplano che se ne va.

Azzurro,
il pomeriggio è troppo azzurro
e lungo per me.
Mi accorgo
di non avere più risorse,
senza di te,
e allora
io quasi quasi prendo il treno
e vengo, vengo da te,
ma il treno dei desideri
nei miei pensieri all'incontrario va.

Sembra quand'ero all'oratorio,
con tanto sole, tanti anni fa.
Quelle domeniche da solo
in un cortile, a passeggiar...
ora mi annoio più di allora,
neanche un prete per chiacchierar...

Azzurro,
il pomeriggio è troppo azzurro
e lungo per me.
Mi accorgo
di non avere più risorse,
senza di te,
e allora
io quasi quasi prendo il treno
e vengo, vengo da te,
ma il treno dei desideri
nei miei pensieri all'incontrario va.
Cerco un po' d'Africa in giardino,
tra l'oleandro e il baobab,
come facevo da bambino,
ma qui c'è gente, non si può più,
stanno innaffiando le tue rose,
non c'è il leone, chissà dov'è...
Azzurro,
il pomeriggio è troppo azzurro
e lungo per me.
Mi accorgo
di non avere più risorse,
senza di te,
e allora
io quasi quasi prendo il treno
e vengo, vengo da te,
ma il treno dei desideri
nei miei pensieri all'incontrario va.
Apa, a cantar... i celebrar l'eliminació dels espanyols!!! Endavant, azzurri!!!

dijous, de juny 19, 2008

Madness a BCN (i jo hi seré)


Demà toca Sonar. Demà actuen a BCN, per primera vegada, els Madness. Grup mític de la nostra joventut. Música festivalera i alegre que ha acompanyat les nostres farres múltiples.

Ara feia molts anys que no anava al Sónar. Al principi, quan el feien al pavelló de la Mar Bella, m’hi agradava anar. Un autèntic festival. Uf! Aquells retorns amb un sol espatarrant creuant totes les platges de BCN fins a la Barceloneta…. Ens fem grans. Ara no aguantaria ni una platja… he he he. Gran època festivalera, aquella. Aquells sets de diferents DJ veient sortir el sol, a l’aire lliure, a la terrassa contígua al pavelló eren mítics. I quins pedals, uf!

Demà unes quantes velles glòries, uns quants veterans, ens acostarem a aquesta cosa del recinte firal on fan el Sonar. A veure el què. Això serà a les 23:30, i suposo que ens hi trobarem amb altres habituals, amb o sense bloc, com l’Eric.

Un dels dies que més he rigut sentint a Madness va ser quan vam muntar, amb altres colegues del Barça, un autocar per anar a veure el Barça a Mònaco. Hi va haver un follon d’entrades descomunal, i la meitat de l’autocar anava sense entrada. Però endavant. El tram final del viatge, per la costa Blava (vam fer una parada a l’hotel de concentració del barça suplicant entrades… pobre Maxenchs, el vam treure del llit!), vam posar una cinta de video (sí, en aquella època hi havia una cosa que es deia VHS) amb diferents videos dels Madness. I allò era la bogeria. Uf! Quina juerga…

A veure com ataquen la parròquia diversa que tindran al davant (realment Madness al Sonar és una mica insòlit). Potser començaran amb Baggy Trousers? El clàssic One step beyond? Farem una festa a la nostra casa, the house of fun? El que és segur és que no hi anirem conduïnt el meu cotxe... En tot cas, tomorrow's just anhother day... I, a més, si no heu estat en mogudes, més val que no us hi fiqueu, he he he... O prepara't

dimecres, de juny 18, 2008

"Snatch: CERDOS Y DIAMANTES"


Segons sembla el sector xusmós del barcelonisme ha aconseguit forçar un vot de censura contra la directiva d’en Joan Laporta, i les votacions seran el 6 de juliol.

Si us haig de dir la veritat, no aconsegueixo superar la meva estupefacció per aquesta situació. A veure si ho entenc bé. Resulta que hi ha un mecanisme legal que és ilegítimament exercit per la xusma habitual per avortar la gestió ordinària del club en base a uns arguments com ara: que hàgim arribat a un acord amb UNICEF per lluir el logo d’aquesta institució mundial de suport a la infància a la nostra samarreta, que els dos últims anys no hàgim guanyat cap títol i coses absolutament perigrenes, que ja ni recordo.

Insisteixo. A veure si ho entenc. A partir d’ara, cada any que no guanyem un títol… hem de fer un vot de censura? És això? És aquesta la irracionalitat d’aquest personal i el seu ressentiment?

No cal ni dir que tot i que les dues últimes temporades han estat absolutament decebedores i el cos tècnic i la directiva han comès errors el club, el nostre club, no pateix de cap manera una crisi institucional. I així, en aquest context, el que hem d'exigir els socis és que aquesta directiva finalitzi el seu mandat, d'aquí a dos anys, i llavors valorar les diferents propostes electorals que se'ns presentin. Però amb normalitat.

No té cap mena de sentit aquesta orgia de porcs rebregant-se entre el fang de la moció de censura, a la recerca del diamant, que és el Barça.

El Barça és un diamant. Per a tots els que som barcelonistes, socis o no, el sentiment de barcelonisme i la projecció del club, del més que un club, és un motiu constant d’orgull. A sobre, per als qui som catalanistes, el Barça és una expressió esplèndida del nostre sentiment nacional, que ens permet una projecció internacional insospitada.

I com a la peli, com a Snatch, hi ha molts porcs que volen que el diamant canviï de mans, d’amos (els diamants són eterns, els seus amos no). Només un personal d'aquesta escassa dignitat pot admetre una situació com la que vivim, en que una cojuntura de mals resultats hagi de provocar una crisi institucional.

Perquè no hi ha crisi institucional. Totes les raons per les quals vaig donar suport a Jan Laporta les he vist satisfetes. El club ha recuperat la seva identitat. El club ha superat la gravíssima crisi social, econòmica i esportiva que hi havia quan la directiva d’en Laporta va assolir, democràticament, el poder.

En el període Laporta s’ha assolit el rati més alt de grans èxits esportius. S’ha sanejat l’economia, fins al punt de poder prescindir dels ingressos de la samarreta per promocionar el club a nivell global, i posicionar-se així en el mercat del futur com un club de referència. S’ha establert una gestió moderna, orientada al soci, eficaç i eficient. S’ha reconciliat el club amb la seva identitat, amb la seva història. S’ha fet honor al compromís fundacional amb el catalanisme. La directiva ha servit el catalanisme, la nació catalana, des del compromís i la lleialtat. I un llarguíssim etcètera de triomfs i èxits.

És cert que les últimes dues temporades han estat decebedores, i s’han comès errors. Però no hi ha cap mena de dubte que en aquests moments ja s’ha rectificat radicalment i el club, també en la parcel·la esportiva, està correctament orientat, amb una persona com en Pep Guardiola, que és tot un luxe a la banqueta del Barça, una persona amb les idees clares, amb el barcelonisme injectat a pressió a la seva sang, compromès, amb lideratge i amb una visió molt clara del que ha de ser el primer equip del Barça. A més a més s’ha fitxat –s’està fitxant- extraordinàriament bé.

A què ve per tant aquesta gilipollez de la moció de censura? Doncs al de sempre. Al que ha passat des del primer dia de la directiva Laporta. Hi ha un cert sector del barcelonisme que no tolera la insubmissió a les regles fins llavors establertes, que no suporta aquesta directiva, la seva preparació, la seva llibertat i independència de criteri. Ara, aquestes forces de la reacció, com a autèntics voltors, s’apleguen al voltant d’aquesta misèria de la moció de censura.

Molt bé. A partir d’ara, cada cop que no guanyem algun títol, moció de censura. Com es pot ser tan imbècil?

Molt bé, Oriol Giralt. Després d’haver intentat inhabilitar en Laporta, després d’estar tocant els collons des que van ser escollits, finalment has tingut el teu minut de glòria amb aquesta moció de censura, recolzat en tots els impresentables habituals del barcelonisme, amb els que comparteixes ressentiment i fotos.

Que et bombin. Pel que fa a mi, ho tinc molt clar. Aniré a votar en contra d’aquest esperpent de la moció de censura. No tant per defensar en Laporta, que si convé també ho faria, sinó perquè em sembla d’una indignitat i irresponsabilitats aboslutes haver-ho plantejat sense cap motiu, només per fer mal, només per gaudir del minut de glòria reservat a les irrellevàncies.

Apa, que acabeu ben rebregats en les vostres pròpies excrescències. La resta intentarem tenir cura d’aquest diamant que és el Barça, i el que representa.

dimarts, de juny 17, 2008

Les últimes hores del Congrés d'ERC. Crònica d'un enfonsament.


Dissabte al matí, després d’una setmana d’intenses negociacions que s'havien allargat fins la mateix nit de divendres, estava tancat el pacte Puigcercós-Benach a l’executiva, amb 13 membres dels putxis i 5 carodians, acord que incloïa el pacte perquè ni en Vendrell ni en Niubò estiguessin a la llista de 18 noms amb tasques executives que escollia el congrés.

Els carods eren Marina Llançana com a Vicesecretaria general de Política Sectorial, Lluís Salvadó (delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre) a la secretaria de política municipal, Montse Bergés (regidora a l’ajuntament de Lleida) a la Secretaria de Formació, Patricia Gomà (diputada i portantveu adjunta al parlament) a la Secretaria de Justícia i Immigració i Lluís Aragonès (president de la federació regional del camp de Tarragona) a la Secretaria de Política Territorial i Medi Ambient.

A més, s’havia pactat que dos altres carodistes accedissin a l’executiva sense funcions directives, mitjançant càrrecs nats de la mateixa, també consensuats: Antoni Soy (Secretari d’Indústria i Empresa) com a futur President de la Fundació Irla i el mateix Rafael Niubò com a futur president del Consell Nacional.

Fins aquell moment, el càrrec de Vicesecretari general de Política Institucional i Moviments Socials era per a Jaume Oliveras.

Joan Carretero intervé per la tarda, en un discurs memorable –i recomanable que l’escolteu amb atenció-, en el que acaba dient que no sotmetria a votació la ponència alternativa d'Rcat, respectant els resultats de les urnes de dissabte passat. Després d’aquesta intervenció, en Putxi i en Ridao van cridar a Benach, Niubò, Carretero, Carandell i Uriel a una reunió d’urgència per intentar fer una executiva d’integració de tots els sectors. Puigcercós informa als renovadors que ha arribat a un pacte amb en Benach i ofereix dos llocs a Rcat i un a l’Uriel. Carretero diu que no i Uriel també. Ridao acusa a l’Uriel de fer sempre el que fa Carretero i es monta un petit pollo amb queixes de l’Uriel contra Ridao... i tots abandonen la reunió. Es queden Benach i Niubó amb Putxi i Ridao. A fora de la sala hi ha els afins a cada grup. Ja són prop de les 18:30h.

Llavors, quan van a tancar els noms i preparar la diapositiva de power point que s’ha de projectar al plenari al fer les votacions, en Puigcercós es treu de la màniga el nom de Xavier Vendrell com a Vicesecretari general de Política Institucional i Moviments Socials, relegant l’Oliveras a la secretaria de política municipal, depenent de la vicesecretaria general d’en Vendrell, i proposant al Lluís Salvadó, a qui li corresponia aquesta secretaria, perquè n’ocupés una altra a discutir.

Aquesta proposta, amb la sobtada aparició d'en Vendrell, provoca la indignació dels carodians, atès que hi havia un pacte explícit perque ni en Vendrell ni en Niubò estiguessin a la llista a escollir al congrés. Però a més a més també provoca la irritació de n’Oliveras que es nega a ser segon del Vendrell, se sent desplaçat i abandona la sala contigua dient “crearé un sector crític” (que fins i tot ja tenia nom: “Esquerra Socialista”, uf -més encara-!!). Simultàniament, els sectors més durs del puigcercosisme (Girona; Penedès, Baix Llobregat i Catalunya central) es neguen a acceptar el pacte amb el Carod, diuen que “no hem fet tot aquest esforç i guanyat les primàries per seguir com abans; ara és el moment d’eliminar al carod i als seus”. En veure els problemes de cohesió interna del seu propi sector i la reacció adversa dels carodians a la inclusió del Vendrell, en Putxi opta per l’executiva monocolor. Per salvar la cara, s’inventen la bola del SMS de l’Amorós, que mai va existir (RECTIFICACIÓ: l'SMS sí podria haver existit, però un cop ja trencat l'acord, el que no és cert, el que és excusa, és que es trenqués per aquest SMS) .

Llavors n’Oliveras promou el vot en contra del Vendrell, que el segueixen en massa els del Maresme i altres seccions locals de comarques de Girona, el Garraf, Osona i Baix Llobregat, amb causes pendents per purgues o processos electorals amb el Vendrell.

Per la informació que m’ha arribat, i que he intentat verificar fins on aquestes coses són possibles, al Vendrell el voten massivament en contra carods i uriels. Reagrupament va donar consigna de vot en blanc a l’executiva. No sé quants la van seguir al peu de la lletra en el cas del Vendrell.

Malgrat les dificultats d’apreciació d’aquestes coses, la impressió general és que la majoria de la gent de Reagrupament va respectar la consigna de vot en blanc, mentre que centenars de puigcercocistes "arreglaven" les seves causes pendents amb en Vendrell votant en contra seu. Probablement més de 300. Aquest és el factor diferencial. Aquí es cova la traïció al Vendrell. Qui eren aquests vots contra Vendrell del sector puigcercocista? Segons les meves fonts, clarament la gent del Maresme, però també gent de la Selva, Osona, Garraf i del mateix Baix Llobregat, en seccions locals amb "temes pendents".

Un cop Vendrell és liquidat, l’Oliveras es proposa per ser ell qui el substitueixi, però en Vendrell es nega en rodó i proposa en Carmel Mòdol, cosa que accepta el Putxi. La fractura Oliveras-Vendrell està més oberta que mai dins dels sector putxi.

He relacionat amb precisió tot aquest episodi, perquè em sembla clau per entendre la situació en la que ha quedat ERC, la improvisació total del resultat del congrés, la falta d'estratègia, tàctica, etc. I la mateixa descomposició del sector Puigcercós, amb aquest caïnisme extrem exercit entre els seus capitans, és una mostra inequívoca del fracàs del congrés d'ERC. No només perquè la militància hagi impedit la renovació tan necessària per al partit i per al país, sinó perquè la descomposició del partit, la seva deriva, el seu naufragi ideològic i social i la seva fractura interna -en els sectors continuïstes- és, en aquests moments, total i d'un abast incalculable.
A més a més, si heu escoltat amb atenció el discurs d'en Carretero... us podeu fer càrrec de l'oportunitat, de la gran oportunitat, que els militants d'ERC han llençat per la borda apostant per un continuïsme estèril, irrellevant, absolutament corromput en el seu interior, i que navega sense rumb, amb l'únic objectiu de conservar les seves poltrones. Perdre, com deia l'amic Espelt, trens com aquests és el que ens aboca al desastre. Quina gran oportunitat perduda per a ERC i per al país. Què gran, Joan Carretero, què gran. I gràcies per continuar fent-nos vibrar, emocionar-nos.

dissabte, de juny 14, 2008

Les xarxes clientelars, decisives en el resultat de les eleccions d'ERC


Finalment avui he tingut una mica de temps per fer alguns càlculs en relació als resultats de les eleccions de dissabte passat.

En Josep Sort o n’Arnera ja havien avançat algunes impressions sobre aquests resultats, que compartia. Però he volgut calcular els resultats obtinguts per les diferents candidatures, mesurant alguns indicadors que ofereixen una visió panoràmica interessant sobre aquestes eleccions i la força territorial dels diferents candidats... i veure què ens explicaven finalment aquestes dades.

He fet l’anàlisi sobre dues dimensions: per una banda la posició de cada candidat a cada “circumscripció electoral”, és a dir, a totes les comarques (Principat), barris (Barcelona) i zones (País Valencià i les Illes) on hi havia una urna per a recollir les votacions dels militants. A cada urna, evidentment, els candidats podien quedar en primera, segona, tercera o quarta posició. I he analitzat aquestes dades.

I per una altra banda, he analitzat el percentatge de vot de cada candidat a cadascuna de les urnes, establint tres llindars: resultats per sota del 20%, resultats entre el 20 i el 49% i resultats per sobre del 50%. M’han semblat, per dalt (>50%) i per baix (<20%), significatives.

Anàlisi a partir de la posició de cada candidatura a cada urna:

La primera constació és que els calabresos, en Joan Puigcercós, ha obtingut una victòria àmplia i prou sòlida arreu del territori. Només queda l’últim en una urna, i tercer en 10. Això implica una posició secundària en el 19% de les urnes, mentre que ha guanyat en el 57%.

La segona dada interessant és que els grans resultats de Reagrupament es produeixen amb una distribució territorial molt homogènia. Si en el percentatge absolut la diferència amb els carodians és petita, d’un 1%, en la distribució territorial, en la implantació i força electoral arreu de tot el país, Reagrupament dóna un bany als carodians. Així tenim que Rcat assoleix la primera o la segona posició en el 70% de les urnes, mentre que en Benach només ho aconsegueix en un 44%. Una diferència, per tant, enorme. Evidentment en Puigcercós és qui més vegades ha quedat en primera o segona posició, en un 81% dels casos (per tant amb uns resultats més equilibrats respecte Rcat i amb una distància estratosfèrica respecte els carodians). A més a més, aquesta anàlisi permet posar negre sobre blanc l’escassíssima incidència d’EI, que només assoleix la primera o la segona posició en un 3% de les urnes.

L’altra manera d'enfocar l’anàlisi és a partir del percentatge de vot obtingut a cada urna. En aquest cas allò rellevant crec que era situar en el mapa les situacions d’escassa presència o rellevància electoral de les diferents candidatures arreu del territori, per tant, dels percentatges de vot inferiors al 20% a cada urna.

Les dades, un cop més, posen de manifest la fortalesa d’en Puigcercós i, també, de Reagrupament. Així, els calabresos només estan per sota del 20% en un 15% de les urnes, Reagrupament en un 32%, els carodians en el 44% i Esquerra Independentista… en un 93%.

Pel que fa al fet de superar el 50% dels sufragis en una urna, les dades ens aporten l'evidència d'una certa distribució “feudal” del poder sobre el territori, i en aquest cas el terme feudal el faig servir de manera exclusivament descriptiva. En tant que el 50% representa una clara posició de domini d’una opció en un territori, amb percentatges, a més, allunyats de la mitjana general, es posa de relleu la importància o el poder d’aquests “líders locals”, que exerceixen una important “coptació” entre la militància.

Així, en les urnes en què Puigcercós supera el 50%, això té una trasllació en el nombre absolut de vots molt significativa. En aquestes urnes Puigcercós, que en total ha tingut 679 vots de diferència sobre Carretero, aconsegueix treure-li una diferència de 632 vots!, i més de 700 a Benach.

Si hi afegim Manresa i Mataró, que en percentatge freguen el 50%, la diferència de vots totals que en aquests feus arrenca Puigcercós als seus rivals és de 789 vots a Carretero i de 908 a Benach.

És evident, per tant, que disposar de feus consolidats de poder és el factor que ha permès la victòria dels calabresos.

Pel que fa als carodians, als seus feus estableixen un diferencial de vot en relació a Rcat de 327 vots i de 354 en relació a Puigcercós.

En canvi Reagrupament només té una urna per sobre del 50%, Puigcerdà, i ni que hi incorporem Berga (49%), no s’estableixen diferencials significatius.

ALGUNES CONCLUSIONS
Aquestes dades demostren que el factor decisiu en aquestes eleccions ha estat “tenir poder”, manar. La xarxa clientelar que s’estableix a través de la presència insitucional d’ERC a ajuntaments, consells comarcals, diputacions, Generalitat, diputats, fundacions i “alliberats” del partit és, clarament, el factor clau sobre el que els calabresos han edificat la seva victòria.

Són aquestes xarxes clientelars, que dominen clarament els calabresos, el factor que els hi ha permès decantar el procés electoral. Són aquestes xarxes clientelars les que han proporcionat una diferència clau en el nombre de vots que han rebut les diferents candidatures.

És evident que Rcat, que no participa d’aquesta distribució del poder (només té uns pocs alcaldes), no té cap mena de xarxa clientelar al seu darrere. I aquesta ha estat la gran diferència en relació a Puigcercós. El vot d’Rcat ha estat un vot 100% ideològic, de compromís militant i ha estat, a més, el vot del militant de base.

Aquesta situació encara posa més de relleu el gran resultat que ha obtingut Rcat, que fins i tot ha permès superar la segona xarxa clientelar, la dels carodians, que han disposat de diputats, alcaldes i regidors d’ajuntaments, alliberats del partit, etc.

En el primer post d’anàlisi electoral vaig dir que per a un projecte renovador i regenerador com el d’Rcat només servia la victòria. Em reafirmo. Però l’anàlisi que he efectuat engrandeix i situa en la seva justa mesura l’extraordinari suport rebut per Reagrupament. I situa clarament les xarxes clientelars, estratègicament dissenyades per “la política de les oques” entre la direcció d’ERC i els sociates, el que ha decantat el procés electoral.

Avui, a les portes de la segona fase del congrés, podem afegir una altra reflexió rellevant: les xarxes clientelars de la direcció sortint (calabresos i avellanes), estratègicament teixides i dissenyades pels grans mestres, els sociates, han portat ERC a una situació de col·lapse ideològic, amb la substitució clara del pes de la ideologia pel pes de les xarxes clientelars, que esdevenen decisives en la configuració de l’opinió del partit.

Aquesta “captura” de l’opinió que s’ha posat de manifest en aquestes eleccions és el fet més rellevant i greu a què hem assistit. I que pot tenir unes conseqüències dramàtiques per al partit i per al país. D’una banda perquè la distància entre l’electorat i la militància s’eixampla elecció rere elecció, en un procés pràcticament irreversible. I d’una altra perquè aquestes xarxes clientelars, que responen a la “política de les oques” molt em temo que inhabiliten absolutament Esquerra com a instrument útil en la nostra lluita per la independència, per la llibertat.

Aquesta situació de col·lapse ens aboca a un escenari complexe, de naturalesa gairebé “pre-política”, amb una enorme massa creixent d’ex-votants sense cap altra opció de referència, i amb una Esquerra (ERC ja sembla formar part del passat del partit i el país) que, dominada per les xarxes clientelars, i perdent a milers els seus suports, es veurà inevitablement abocada al procés de conversió en una nova Euzkadiko Ezkerra, com a via per a garantir el manteniment d’aquestes xarxes clientelars.

dijous, de juny 12, 2008

Traidores que cambiaron la historia (viatge en el temps)


He estat fora des de dilluns, per motius de feina. Haig de dir que aquesta desconexió laboral m'ha vingut molt bé. La distància és el que ens permet de vegades adquirir una major certesa sobre els fets i el que pensem.

Avui, quan tornava, mentre amb el tren travessava de sud a nord el nostre país he recordat un post que vaig escriure fa temps, fa més d'un any (febrer del 2007). En arribar a casa l'he anat a buscar. M'ha semblat prou actual. De manera que el reprodueixo...


El nostre present nacional és patètic. Després de la consumació del Tripartit 2, el nostre futur com a poble és molt negre. I se'ns fa molt difícil d'entendre com hem pogut arribar a aquesta situació.

Per trobar respostes de vegades cal acudir als clàssics, cal cercar en la història i en la conceptualització dels fets dels homes aquells elements que, a força de repetir-se, ens poden il·luminar, ens donguin alguna resposta, o, com a mínim, ens situïn marcs històrics de referència.
M'ha resultat molt útil el llibre "Traidores que cambiaron la historia", de José Manuel Lechado. Hi he trobat precedents que expliquen el comportament humà que ha dut Esquerra (ERC) a consumar aquesta gran traïció que representa el Tripartit 2.

"La traïció és el més gran dels pecats per a la nostra cultura occidental, no existeix cap delicte més greu que defraudar la confiança dipositada". La traïció és, tanmateix, un fet objectiu al que la història ha demostrat s'hi pot arribar amb dos substrats subjectius diferents.La situació més clara és aquella traïció consumada per algú amb ple coneixement del que fa i de les seves conseqüències; és la traïció, p.ex. de què és víctima el cabdill iber Viriat. Els qui el traeixen ho fan per diners, sabent que l'entreguen als seus enemics romans, traïció que es clou de manera inesperada, amb la famosa frase "Roma no paga traïdors".

Però després trobem una altra traïció perpetrada sense que qui la fa sigui conscient de la magnitud dels seus actes i de les seves conseqüències. L'exemple paradigmàtic és Judes.Judes Iscariote consuma un dels actes de traïció més roïns, coneguts i greus de la història de la humanitat: lliurar Jesús de Natzaret, el Messies, als seus enemics. Però Judes, amb el seu petó, no volia trair Jesús, sinó provocar una reacció perquè esdevingués aquell Messies que esperava, i que a foc i espasa havia d'alliberar el poble d'Israel. Judes era un zelot (secta jueva que lluitava contra l'ocupació romana), va creure en Jesús com el Messies, però volia que es comportés com el Messies que esperava, l'alliberador invencible. Quan Judes s'adona del que ha fet, veu les conseqüències dels seus actes, el seu error, se suïcida. Havia entès que Jesús era el Messies, però no havia entès el seu missatge, i Jesús no empunya cap espasa, sinó que mor a la Creu.

Sentint les gents d'Esquerra el relat de la traïció de Judes els hi escau cada cop més. Per justificar el pacte amb un partit "absolutament espanyolista" com el PSC (d'acord al llibre de Rafael Vallbona sobre un conseller d'Esquerra al primer Tripartit), Esquerra s'ha fabricat un argumentari subjectiu en el que òbviament, no es reconeix la traïció perpetrada. Vull ser benèvol (que no vol dir prendre per idiota a ningú) i admetre que de vegades els nostres actes estan motivats per idees equivocades i que aquestes idees ens porten a fer coses que, objectivament, són traïció. Esquerra vol que el PSC-PSOE, el principal partit espanyolista de Catalunya, deixi de ser-ho, vegi la llum del catalanisme i abraci la bandera independentista. Tal com Judes esperava que aquell Jesús que ell creia fermament que era el Messies, deixés de predicar l'amor i parar l'altra galta perquè empunyés l'espasa de foc i alliberés el poble d'Israel. Bé, doncs ni els espanyolistes es poden convertir, mercès a una traïció, en uns catalanistes, ni Judes havia entès la naturalesa del veritable missatge alliberador de Jesús, del Messies.En tots dos casos, tanmateix, entreguen el que més estimen als seus enemics i les conseqüències de la traïció són letals. Judes entrega Jesús als romans i ERC entrega Catalunya als espanyolistes.

Aquesta és la gran lliçó de la història. No cal tenir consciència plena d'estar traïnt, la traïció, es produeix amb independència dels nostres elements motivacionals, volitius. Però un cop produïda és perfectament objectivable i reconeixible, i llavors ja és massa tard per lamentar-se.Quan Esquerra i la gent que encara els vota -per sort cada cop menys- siguin conscients de la traïció nacional que ha representat el Tripartit-2 ja serà molt tard, massa tard, i llavors tot seran lamentacions i dolor.

L'únic que podem fer és denunciar rotundament la traïció d'ERC. Dir ben fort i ben clar que la constitució del tripartit 2 és un acte de traïció total, i confiar en una reacció del nostre poble que minvi els seus efectes devastadors. Judes, en ser-ne conscient, es penja de la branca d'una olivera, superat pel dolor. No desitjo en cap cas aquest final ni aquest dolor als dirigents d'Esquerra i els seus sequaços, però per evitar-los-hi cal que la nostra denúncia sigui prou forta i prou alta com perquè aturem el mal i les conseqüències que ha generat.

diumenge, de juny 08, 2008

Sempre fidels! Joan, Rut, gràcies perquè la vostra lluita ens ha tornat l'esperança!!!


SMS (Elies): "Joan, Rut, sóc Elies. No ha pogut ser. Només ens servia la victòria. I no ha pogut ser. Però tots els blocs amb estrella, i multitud de patriotes catalans ens sentim molt orgullosos de vosaltres. Molt. Ha estat un autèntic HONOR combatre al vostre costat."

SMS (Joan Carretero): “L’honor ha estat tenir-vos”
SMS (Rut Carandell): “No deixeu les armes, que us necessitem. Només és una batalla, no la guerra”

SMS (Elies): “Sempre fidels. Gràcies per la il·lusió. Guanyarem!”

Amics, amigues, aquests SMS que aquesta nit m'he intercanviat amb en Joan Carretero i la Rut Carandell crec que resumeixen el meu estat d’ànim i la situació.

Sí, fotuts. Per a mi, i crec que per als milers de patriotes catalans que apostàvem per la renovació d’ERC, perquè ERC tornés a ser un instrument útil per al nostre país, en la lluita per la nostra llibertat, avui és un dia trist. No hem guanyat. No ha pogut ser.

Només servia la victòria. I no hem guanyat. El continuïsme prosociata ha guanyat, ha retingut el poder.

Fa uns dies, en el post Haika Mutil, deia que alguns veterans de guerra tenim el cos i l’ànima plena de cicatrius de donar-nos d’hòsties contra els espanyols. Avui n’hem afegit una altra. Avui n’afegeixo una altra. Perquè en el fons, el combat d’avui era contra Espanya. I hem perdut la batalla. No hem perdut la guerra, però sí la batalla. Avui ERC ha decidit continuar essent una irrellevància política en el nostre camí cap a la llibertat. Avui han guanyat els Montilla, els Zaragoza, els Iceta. En definitiva, Espanya.

L’aposta per la renovació, per la regeneració, tot i obtenir un suport importantíssim, ha estat superada per la força del continuïsme. Avui ERC ha decidit continuar sent la crossa dels sociates, en el seu camí, qui sap si irreversible, cap a convertir-se en un nou Euzkadiko Ezkerra, a la catalana.

La desigual lluita contra l’aparell prosociata era… massa desigual. Tindrem temps de parlar de tot el procés, que hauria pogut ser exemplar, però que ha estat, en tot moment, un autèntic abús per part dels calabresos, una autèntica vergonya, farcit de pràctiques execrables, limitació de drets i ús i abús de l’aparell del partit per part de la candidatura guanyadora. Encara tinc fresc el testimoni, en un dels últims actes, d’una patriota exemplar, una dona gran, que em deia com el sicari dels calabresos a la comarca havia estat trucant a tots els militants perquè no anessin a l’acte d’Rcat, i després, veure’l aparèixer repassant tots els assistents, establint la seva llista negra, preparant la seva particular “solució final”.

Però s’havia de lluitar, de donar aquesta batalla, i s’ha lluitat, fins al límit, o fins i tot més enllà del límit de l’humanament exigible. En Joan Carretero i la Rut Carandell, i moltíssima altra gent de Reagrupament, amb una exhibició de coratge i patriotisme exemplar, han recorregut tot el país, parlant amb la gent, amb militants, amb no militants, explicant la necessitat de renovació. I generant il·lusió. Molta il·lusió. Per primera vegada en molt de temps he vist i comprovat que ens tornava la il·lusió a la mirada, a la nostra malmesa ànima de militants independentistes.

No ha pogut ser, i no podrem oferir al partit i al país el missatge, el projecte i el lideratge que necessitava urgentment per retornar la il·lusió, per avançar nacionalment. L’exèrcit de sicaris locals i comarcals ha imposat la seva llei. L’exèrcit de colocats, estómacs agraïts i famílies vàries, que s’estenen per un munt d’administracions, fundacions i xiringuitos varis, han imposat la seva llei: la llei de la menjadora, la lògica de la implacable política de les oques que han propiciat els calabresos de la mà dels seus amics sociates.

Era una lluita massa desigual, escandalosament desigual. Però hem plantat cara. No ens ha vençut la por. “No tinguem por de la por”, reclamava una patriota en l’acte de Vic, i ens deia: “la valentia s’encomana”. I és cert, la valentia s’ha encomanat a un nombre brutal de valents militants d’ERC, que han donat la cara i el vot. I a la societat, a la bona gent independentista, que amb Reagrupament, amb Joan Carretero i Rut Carandell, tornaven a conectar amb el projecte. I amb aquesta conexió, el partit tornava a conectar amb la història i un rumb que no hauria d’haver abandonat mai.

Una lluita massa desigual que, dissortadament, s’ha decantat cap a la port fosca de la força, de la partitocràcia, de la burocràcia partidista, de les oques, dels interessos personals, en un nou episodi vergonyós, del que el país se’n ressentirà i que implica baixar un altre esglaó en aquest camí cap al no-res, cap al desastre nacional, que protagonitzen els calabresos.

Tanmateix, el sentiment que ara mateix m’envaeix és el d’orgull. L’emocionat orgull que sento per tota la gent de Reagrupament, per tots els companys de viatge, i molt especialment, cal dir-ho, per en Joan Carretero i per la Rut Carandell. Molt orgullós. El seu compromís infatigable. El seu coratge, la seva valentia. La seva clarividència, sinceritat, honestedat. També la seva proximitat. I el seu sacrifici, al llarg d’aquests mesos, dedicant-hi hores i hores, combinant-ho amb les seves feines i famílies.

Per a tots nosaltres -crec parlar en nom de tots els blocs amb estrella- ha estat un autèntic HONOR haver combatut al costat de la Rut i del Joan.
Poques vegades la vida és tan generosa amb nosaltres com ho ha estat ara: ens ha proporcionat una causa en la que hi creiem, la de la llibertat del nostre país, ens ha permès lluitar al costat de gent que per damunt de tot i de tots els sacrificis que han hagut de fer, situaven la seva honestedat militant, i han actuat en tot moment amb un compromís insubornable i generós al servei de la llibertat del nostre país, a través de la renovació a ERC. Poques vegades, a més, tenim la sort i l’HONOR de poder aportar el nostre petit granet de sorra militant a dos líders com la Rut i en Joan, que han estat la nostra veu i alhora la nostra esperança. Dues persones d’un increïble nivell humà, moral, polític i professional.

Poques vegades la vida ens dóna aquesta oportunitat. Aquesta campanya ens l’ha donada i l’hem aprofitada. Això ja queda en el nostre bagatge vital. El que han fet, el que hem fet, el que hem lluitat, forma part ja de les nostres vides i del nostre compromís amb el país. Ha estat un honor estar a les files de Reagrupament, d’en Carretero i de la Rut, però també serà un honor recordar-ho i explicar-ho.

Cap al final de la película “Black Hawk Down”, després de tot el combat que han mantingut, hi ha un diàleg en que un membre d’una unitat d’èlit diu al seu company: “quan torni a casa i la gent em pregunti -“per què ho fas? Per què?” No els hi penso explicar res, no ho entendrien. Saps per què ho fem? Ho fem per l’home que hi ha al nostre costat.” És lluitar al costat de gent com en Joan Carretero i la Rut Carandell, de la gent de Reagrupament, dels amics de Blocs amb estrella… que ens fa millors. Jo, sens dubte, malgrat afegir una altra cicatriu en el combat contra els espanyols, em sento més fort, més compromés, més dur i millor que mai.

Perquè nosaltres podrem explicar amb legítim orgull i emoció el que hem fet. A diferència dels altres, especialment dels calabresos. Què explicaran? Que han guanyat gràcies als sociates, als càrrecs, a l’abús de poder, a la coacció, a un exèrcit de sicaris i colocats? Explicaran això? Quina victòria més poc honorable…

Fa temps vaig arribar a la conclusió que “de vegades les coses no surten com les hem planejat, sinó millor”. És clar que és una frase d’anàlisi històric, que necessita perspectiva. Però és certa.

Quan Macià i els altres companys d’estat català organitzen la insurrecció armada coneguda com “els fets de Prats de Molló”, les coses no surten com les havien planificat. De fet, malgrat els seus preparatius, compromís i heroïsme… l’acció fracassa, ni tan sols la poden començar. Un projecte d’insurrecció armada que acaba sense ni un tret. No va sortir com tenien planejat. Però va sortir millor. La dimensió nacional i internacional d’aquesta aventura, la seva èpica, la dignitat de Macià, el judici… van donar una dimensió europea a la nostra causa i van convertir Macià en un autèntic líder, en una persona estimada i admirada, pel seu compromís total i insubornable amb la causa de la llibertat de Catalunya. I en les primeres eleccions a les que es va presentar després d’aquests fets va arrassar. En el fons, per tant, va sortir molt millor.

I ara, ja per acabar, permeteu-me que m’esplaï amb una referència cinematogràfica que em sembla particularment interessant, la hollywoodiense película “The last samurai”.

Els qui seguiu habitualment aquest bloc ja sabeu que m’agraden molt les arts marcials tradicionals del Japó, tot i que ja no faci res. També m’agrada el codi d’honor i la dimensió estètica i de respecte a les tradicions amb què s’han sapigut transmetre.

I per a algú com jo amb aquesta irresistible tendència a l’èpica romàntica i a les històries en les que hi podem trobar exemples dels valors que comparteixo, o que m’agradaria tenir: el valor, el coratge, l’honor, la lleialtat… aquesta película és molt interessant.

Perquè, a més, sempre que construïm un relat acabem acudint a uns certs “arguments universals”. I justament la “gràcia” o l’originalitat que tinguem en situar les nostres coses en aquests arguments és el que aporta valor afegit a aquests relats.

Vaig directe a la part que vull agafar com a metàfora. En aquell Japó imperial de finals del s.XIX que decideix obrir-se al món i fer-ho “copiant i adquirint” els hàbits occidentals, la cort corrupta que ho impulsa, per interessos personals, “tira” d’armament i militars ianquis per fer front a les revoltes internes que volen preservar la tradició, el sentit nacional del Japó.

En Tom Cruise fa el paper de veterà de guerra ianqui que hi acudeix atret pels honoraris, a les ordres dels “occidentalistes”, per tal d’entrenar i comandar l’exèrcit imperial. Però és capturat pels samurais i se l’emporten a les seves valls. Durant el seu captiveri té ocasió de descobrir, comprendre i compartir l’estil de vida dels seus captors: els seus valors i les seves tradicions, entre les que hi ha totes les arts marcials, que són la seva manera de lluitar. Descobreix i entén el sentit de la lluita d’aquella gent, perquè lluiten, i perquè ho fan com ho fan.

El moment crucial de la película arriba, com arriben sempre aquestes coses, quan ha de triar. Triar entre la nova fidelitat adquirida amb els samurais i… la seva pròpia vida. S’acosta el que serà la batalla definitiva entre les tropes de l’emperador organitzades per la cort corrupta, i dotades de tota la potència de foc de les armes automàtiques, fusells, ametralladores, canons… i l’exèrcit dels samurais, únicament armats amb les seves armadures, arcs i katanes –espases-.

Ell, en Cruise, coneix perfectament la potència de foc de l’exèrcit que tindran al davant. I sap que les seves possibilitats són nul·les. També ho sap el cap dels samurais, que li diu que no cal que s’hi quedi, que pot marxar. Però ja és massa tard, perquè ha abraçat la seva causa, l’ha descobert i s’hi ha compromès.

I aquí està l’èpica, fílmica, però exemplaritzant. En el compromís amb una causa pels seus valors, pel que representa, perquè és justa, perquè s’hi creu, per conviccions… tot i saber que aquest compromís fins i tot pot implicar deixar-hi la vida, però no deixar-la “en justa lid”, sinó sabent que la hi deixaràs perquè la desproporció de forces amb l’enemic és tan brutal que esdevé un destí inevitable.

I és que de vegades la victòria està, amb independència del que passi, en fer el que s’ha de fer. En no negar-se a un compromís. En aquest sentir-nos orgullosos de la gent que lluita al nostre costat. En establir una dimensió ètica i, perquè no dir-ho, èpica, als nostres fets, al nostre compromís. És això el que ens fa millors. És això el que ens converteix en éssers morals. És això el que permet descobrir valors com l’Honor. És per això que la lluita de Reagrupament, més enllà de l’interès estratègic nacional, tenia una dimensió moral, ètica. Per això me'n sento tan orgullós.

Ah! Però… guanyarem!!! No ho dubteu…

(commogut per l’ èpica i l’ètica de l’exèrcit de samurais, pel seu testimoni … l’emperador liquida la cort de corruptes, dóna un cop de timó a la política imperial i estableix una modernització del país que preservi la identitat nacional. Així, n’estic convençut, l’exemple de Reagrupament, la seva lluita heroïca, és, malgrat no haver assolit avui la victòria, el fonament del triomf final, més proper del que molts es pensen, en què assistirem a la liquidació de la direcció corrupta, prosociata i espanyolitzadora)


dissabte, de juny 07, 2008

TORNA LA IL·LUSIÓ: VOTAR JOAN CARRETERO I RUT CARANDELL


Avui estem a les portes d’un canvi històric a ERC, transcendental per al país. L’única candidatura que ha generat il·lusió, esperança, que no ha parat de sumar des que es va posar en marxa, Reagrupament, pot guanyar les eleccions a president i secretari general.

Ho he vist a tots els actes a què he anat. Torna la ilusió. Mentre la resta de candidatures arrosseguen el seu continuïsme gris i desesperançat, arrosseguen el pes del fracàs, Reagrupament ha estat capaç de generar un moviment brutal sota la bandera de la renovació, de l’esperança de canvi.

Avui s’ha de materialitzar. Aquesta onada renovadora cal que guanyi, cal que guanyin Carretero i Carandell. Cal evitar de totes totes que el continuïsme, en qualsevol de les seves tres variants amb què es presenta, continuï atenallant ERC. Si això passés ja podríem anar pensant en oficiar un lent però inevitable funeral.

Cal votar Carretero i Carandell. CAP VOT CREUAT!!!. Cal evitar l’estupidesa enorme, absoluta, incomprensible, del vot creuat. Al preu que sigui, fins i tot al preu de no votar cap candidat de Reagrupament. Dignitat i sentit comú per combatre l’estupidesa. Així és i així ho hem de defensar. Excepte, és clar, els qui vulguin la ruïna del partit, la seva paràl·lisi, llavors sí, feu vot creuat.

Els militants d’ERC avui poden decidir fer seva la il·lusió que ha generat Rcat o continuar per la via continuïsta dels Puigcercós, Carod o Uriel. La via d’Euzkadiko Ezkerra, del vot de les poltrones, del vot dels interessos particulars, del vot dels polítics professionals davant l’honestedat, el mèrit i la capacitat.

Endavant. Avui celebrarem el naixement d’un nou cicle. Avui celebrarem que TORNA LA IL·LUSIÓ. Amb Joan Carretero i Rut Carandell. Un tiquet de luxe per redreçar el rumb del partit, per tornar a conectar amb la societat, per créixer. Perquè el país ho necessita. Endavant, Joan i Rut!

dijous, de juny 05, 2008

Recuperar l’estrella (manifest de fi de campanya)


El portal Blocs amb Estrella va néixer amb l’objectiu de donar suport, des de la xarxa, a la renovació d’Esquerra Republicana de Catalunya. Va néixer pensant que calia un canvi de rumb dins Esquerra, una revigorització del tremp polític del partit i una revisió dràstica del seu model estratègic. Aquest canvi, vam pensar aleshores i continuem pensant ara, només el representa Reagrupament.

Blocs amb Estrella va néixer des de la més absoluta de les independències. Des de fora del partit. Sense cap estímul extern. Sense cap altre compromís que ser honestos amb nosaltres mateixos. D’això n’estem orgullosos: només hem seguit les nostres pròpies consignes. El suport donat a Joan Carretero i a Rut Carandell ha estat un suport sincer, insubornable, ardit. Ha estat, a la vegada, un suport desinteressat, honorable, definit justament per l’absència de contrapartides.

Avui podem dir que els objectius s’han acomplert a bastament. Al petit grup d’impulsors del portal s’hi han afegit, en aquest mes de vida, molts altres blocaires “amb estrella”, una setantena, amb més de 200 articles publicats, prop de 14.000 visites i més de 125.000 accessos. Un èxit insospitat, que fa avinent que el desig de redreçar les coses dins d’Esquerra, el desig de tornar a posar el sobiranisme com a element central de la política catalana, és àmpliament compartit a la xarxa.

Gràcies a Blocs amb Estrella, i gràcies també a la iniciativa germana dins el Facebook “Renovem ERC, Ara podem”, la Catosfera s’ha mostrat decididament, convençudament, favorable a la renovació d’Esquerra Republicana, al canvi de rumb que Joan Carretero i Rut Carandell prometen d’aportar al partit. Estem segurs que també la major part de l’electorat d’Esquerra comparteix aquest convenciment: 350.000 vots perduts així ho avalen.

Esperem que Blocs amb Estrella hagi ajudat a despertar consciències. Que hagi servit per a veure que encara hi ha fórmules estimulants de participació política. Sense lligams i sense servilismes, lluny del sectarisme i del pensament únic.

El nostre objectiu mai no ha estat exactament dur Joan Carretero i Rut Carandell a la direcció d’Esquerra Republicana de Catalunya, sinó fer-hi arribar les idees i les formes de fer política que tots dos representen. El portal ha estat un èxit: hem fet un pas endavant. Però tenim encara milers de passos per fer. Passos que han de ser ferms, sense renúncies, plens d’esperança. Passos que hem de fer tots junts.

Perquè pensem en el sobiranisme com a objectiu a curt termini. I perquè volem una ERC compromesa amb la llibertat i amb la independència del país. Volem una ERC que torni a ser sobiranista.

Volem una Esquerra que recuperi l’estrella. Volem que torni a ser Esquerra Republicana de Catalunya.

Barcelona, Països Catalans, 5 de juny del 2008

dimarts, de juny 03, 2008

Vine a la festa de Blocs amb estrella!


Ets un "bloc amb estrella"? Ets lector o lectora de qualsevol dels 70 "blocs amb estrella" (o de tots, he he he)?

VINE A LA NOSTRA FESTA DE FINAL DE CAMPANYA!

Dijous dia 5 de juny, a partir de les 22:30
al PEPSI CLUB (c/Sagués cantonada amb Marià Cubí, a Barcelona)

comptarem amb la presència de Joan Carretero i Rut Carandell

i amb música d'en Quim (sense bloc, però reagrupat)

Envia'ns un mail a: blocsambestrella@gmail.com
i et farem arribar tota la informació
US HI ESPEREM!

Estem a punt d'arribar al final del camí que va motivar la iniciativa de Blocs amb estrella. Dissabte vinent, dia 7 de juny, hi haurà la votació per escollir la nova direcció d'ERC, presidència i secretaria general.

Blocs amb estrella va sorgir com un espai comú de tots els blocaires que, des de la nostra llibertat i independència de criteri, compartim el desig comú de renovació a ERC, que representen Joan Carretero i Rut Carandell, els candidats de Reagrupament.

Pensem que Blocs amb estrella ha estat una iniciativa innovadora i molt interessant que ha permès palesar el suport que aquesta renovació té a la catosfera. I ens ha permès, també, gaudir d'un munt d'articles extraordinaris, d'una gran qualitat tant pel que fa als seus continguts com a la seva forma.

Per tot això una bona manera de començar a acomiadar aquesta "aventura" és fent una festa. I això serà dijous vinent, dia 5 de juny. Aprofitant que tant en Joan Carretero com la Rut Carandell estan a Barcelona, farem una festa, a la que hi assistiran, podrem parlar amb ells i, a més a més, farem públic un manifest final, de valoració d'aquesta experiència i de reafirmament del nostre suport amb la renovació d'ERC que defensa Reagrupament.

Per a tots els impulsors de Blocs amb estrella, ha estat fantàstic haver comptat amb l'adhesió de quasi de 70 blocaires i el suport de centenars de lectors. La lluita continuarà des dels nostres blocs, però aquest tram del camí que hem compartit ha estat realment interessant i emotiu.

Us animem, per tant, a intensificar, en aquests dies que queden abans de les votacions, el vostre posicionament a favor de Reagrupament, a fer arribar fins l'últim racó de la catosfera el nostre compromís i les idees que ens porten a donar suport a la Rut i el Joan. I, evidentment, us animem també a venir a la festa.

dilluns, de juny 02, 2008

Només Reagrupament suma. Per això guanyaran (malgrat la guerra bruta)


He defensat, com molta altra gent, que les eleccions del congrés d’ERC van molt més enllà de les quatre parets del partit. I que per més que només siguin els militants els qui podran exercir la responsabilitat de la tria de la direcció i l’estratègia futura d’ERC, la seva tria afectarà radicalment el futur de l’independentisme i del nostre país.

L’actual direcció i la seva estratègia ja s’ha vist fins on podien arribar. Cal reconèixer-los un èxit gran portant el partit fins a l’estratègia del 2003, però de les eleccions generals del 2004 ençà el partit no ha fet cap altra cosa que perdre suports electorals i desconectar-se de la societat. Fins arribar a la situació actual que amb gran encert en Salvador Cardús ha definit de “negra nit, com la gola d’un llop”.

A tocar del dia 7 de juny, crec que cal insistir en la dimensió de país que tenen aquestes eleccions.

Des d’aquest punt de vista, crec que al llarg de la campanya s’ha visualitzat clarament que només hi ha una candidatura renovadora, amb un rumb clar per treure el partit de la negra nit i amb una estratègia en clau inequívocament i desacomplexadament nacional, la de Reagrupament. Però s’ha demostrat, a més, que és l’única candidatura que està sumant, que ha sumat ininterrompudament i que està en condicions de garantir que ERC i l’independentisme puguin continuar sumant.

Una de les sumes inicials amb què va comptar Reagrupament, i que evidenciava aquesta connexió ràpida amb la societat, va ser la de Blocs amb estrella. La mobilització del món blocaire sobiranista que dóna suport a Reagrupament ha estat extraordinària. Gairebé 70 blocaires formen part ja, en aquests moments, de Blocs amb estrella. Sovint parlem de la catosfera com de la nostra bombolla. Potser sí. Però potser també és una expressió avançada del que moltíssima gent pensa. Al cap i a la fi els blocaires no crec que siguem éssers aïllats del seu context social i laboral.

La xarxa ha estat un territori clarament “reagrupat”, tant pel nombre com, i mal m’està el dir-ho, la qualitat i rellevància dels blocaires i el seu compromís. Sovint, des d’aquest bloc i d’altres amics, com en Joan Arnera, hem criticat els blocs de consigna i els blocs aristocràtics, aquests que per interessos que no confessen adopten una actitud per sobre del bé i del mal des de la que ens pontifiquen. Bé, aquesta dinàmica s’ha trencat amb aquesta campanya, i hi haurà un abans i un després amb el compromís que ha exemplificiat Blocs amb estrella.

Una segona suma important en plena campanya va ser la declaració pública “per un canvi real a ERC”, un cop ja s’havien recollit totes les signatures. Més de 40 professionals van donar suport públic a Rcat, superant les seves posicions inicials, que els havien dut prèviament, tant a participar del govern com fins i tot haver donat la seva signatura per a altres candidatures.

Aquesta declaració i les persones que la signaven eren un magnífic exemple de perquè Reagrupament guanyarà. Gent que, en un moment donat, decideix fer un pas endavant, i fer públic el seu suport a Reagrupament perquè creuen que cal donar un cop de timó ferm per evitar el naufragi total de la nau, d’ERC.

A més a més, la declaració i els seus signants van permetre trencar de socarrel diversos dels infundis que s’estaven propagant sobre Rcat. Van permetre evidenciar clarament que al darrere d’Rcat hi ha un munt de persones abastament preparades, professors d’universitat, professionals, empresaris…, que les idees d’Rcat ultrapassen els àmbits territorials on havien volgut reduir-les, i s’han estès per tot el territori (de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó), i, molt especialment, a la ciutat de Barcelona. Aquesta setmana hi haurà un munt d’actes d’Rcat a BCN i la seva àrea metropolitana, que permetran continuar difonent el missatge d’Rcat, de la renovació. Sense fronteres. Crec que Barcelona serà, precisament, un dels bastions electorals de Reagrupament. En contra del que els prejudicis dels perjudicats han propagat. Perquè és justament a BCN on pitjor han anat les coses, i de fa temps, i on la militància de base és més conscient de la situació crítica del partit i la necessitat de renovació. Finalment, aquesta declaració va visualitzar, parafrasejant els multicultis, que una altra ERC és possible, que no hi ha una ERC institucional i una altra de crítica, i que des del mateix govern, des dels mateixos càrrecs institucionals, es percep aquesta necessitat de renovació. Tot i que han estat pocs els valents que han vençut la por, n’hi ha hagut, i això ha trencat els esquemes de molts militants que analitzaven amb un esquema excessivament lineal aquest procés.

El tercer element de suma ha estat el compromís implícit i explícit de bona part dels nostres millors intelectuals. Va obrir el foc en Ramon Tremosa, un acadèmic brillant, absoluta referència en temes de finançament i infraestructures del nostre país. En Ramon Tremosa és una d’aquestes persones, poques persones, que fan que els països siguem millors: ell ens dóna idees, les treballa, critica, es compromet… I ara també ha volgut, pel seu compromís exemplar amb el futur de la nostra nació, fer-nos saber que el diagnòstic d’en Carretero i de Reagrupament és el bo.

Després va ser en Víctor Alexandre, també des de les pàgines del diari Avui, que va proclamar que ara és l’hora de Carretero. Un article compromès, contundent, brillant, que ha d’esdevenir una autèntica referència per al món intelectual català en relació a la necessitat que tenim d’un nou compromís, sense matisos, amb el nostre projecte nacional. Víctor Alexandre ha posat fi al “nedar i guardar la roba”. Ell encapçala, des d’ara i per mèrits propis, la revolta contra la por.

I, finalment, divendres passat, en Salvador Cardús, un cop més des de l’Avui. Malgrat dir que no vol pronunciar-se explícitament, se li entén tot. No es pronuncia explícitament, però sí ho fa implícitament. Denunciant que l’actual direcció d’ERC ha sumit ERC en una “negra nit, com una gola de llop”. I dient que creu que només qui hagi denunciat l’estratègia que ha dut ERC a aquesta situació i aposti per redreçar el rumb, està en condicions d’assumir la direcció d’ERC. I, evidentment, només Reagrupament, només Joan Carretero i Rut Carandell han criticat l’estratègia de la direcció d’ERC (que tots els altres han defensat) i en proposen una altra de realment alternativa. O és que hi ha alguna altra ponència alternativa per al congrés, a banda de la d’Rcat? Cap, com a molt, algunes esmenes parcials que no desnaturalitzen l’estratègia tripartita i messella envers el PSC-PSOE, que és la negra nit a què fa referència en Cardús.

El quart sumatori el proporciona el discurs de Reagrupament que, des de la contundència en el necessari gir estratègic, és l’únic que proclama i garanteix una estratègia interna de cohesió. Reagrupament no ha dit mai si aquests o els de més enllà són els imprescindibles o són els prescindibles. Al contrari, ben al contrari, Reagrupament ha fet crides contínuament a que a ERC no hi sobra ningú, ben al contrari, cal incorporar-hi molta més gent. I fan una crida explícita, a la que em sento vinculat, als antics militants perquè, en un procés de renovació i de retornar la il·lusió als militants i al país, ens reincorporem al projecte.

Aquesta crida que des de fa molt de temps està fent Reagrupament contrasta amb el joc brut a què avui hem assistit, aquesta notícia que ha aparegut al Periódico i a l’Avui segons el lamentable titular de la qual “partidaris de Carretero amenacen de deixar ERC”.

Des de Reagrupament ja s’ha dit amb claredat: no se sap qui són aquests senyors, i no se sap que siguin partidaris de Reagrupament, atès que de les poques coses que se saben és que alguns dels impulsors havien signat per Esquerra Independentista.

El salt d’aquesta falsa notícia, com s’ha generat aquesta filtració que els mateixos protagonistes neguen, és un exemple de guerra bruta, d’intoxicació. De com hi ha tota una sèrie d’interessos foscos capaços de generar qualsevol cosa per continuar protegint les seves poltrones.

És fals que siguin partidaris de Carretero. És lamentable que algú hagi propagat una notícia tan intoxicadora com aquesta, tan allunyada del missatge que sempre ha transmès Reagrupament, de donar la cara, de no abandonar, de lluitar des de dins del partit per canviar les coses. Per al militant d’ERC, que s’estima el partit, veure una notícia d’aquest tipus és poc menys que una declaració de covardia de qui la protagonitza. Però aquí els únics covards són els qui l’han gestat i difòs com a pura intoxicació.

Un episodi lamentable, però que com a mínim ens ha permès constatar, un cop més, que Reagrupament és l’única força que suma, i perquè no para de sumar, guanyarà. I que evidentment aquestes opcions de victòria ja són reconegudes pels “maquinadors”, que han posat la maquinària de les immundícies en marxa per evitar l’inevitible, el triomf de Reagrupament, de Joan Carretero i de Rut Carandell.
PS: després de redactar aquest mail, el Col·lectiu 1 d'abril ha fet pública una nota de premsa, que podeu trobar al seu web, negant la informació periodística apareguda avui i remetent-se a un comunicat el contingut del qual assenyala clarament la posició d'aquest col·lectiu, que evidentment no és la que ha recollita la notícia intoxicadora a què he fet referència al post i que han recollit El Periódico i l'Avui.